Remkes slaat eerste paal radiotherapeutisch centrum

Array

Het Westfriesgasthuis en VU medisch centrum (VUmc) starten op 29 juni met de bouw van een geavanceerd radiotherapeutisch centrum in Hoorn. Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, de heer Remkes, slaat de eerste paal voor het centrum.  Hiermee komt radiotherapeutische zorg voor mensen met kanker uit de hele Esperanz regio onder handbereik. Zo blijft hen vermoeiende reistijd in een belastende periode bespaard.

In het nieuwe centrum komt ook de uitgebreide oncologiepolikliniek van het Wesfriesgasthuis. Eind volgend jaar is het centrum in Hoorn klaar. Professionals van VUmc behandelen patienten vanaf dat moment ter plaatse, op deze satellietlocatie. VUmc heeft internationale faam op het gebied van onderzoek naar en behandeling van kanker. Mensen met kanker zijn dus dichter bij huis verzekerd van de zeer ruime en actuele kennis en ervaring van dit universitair medische centrum.
Gespecialiseerde kennis
In het Hoornse centrum worden met behulp van radiotherapie, ofwel ‘bestraling’, kankercellen bestreden. Deze therapie vindt gemiddeld gedurende een periode van twee tot twaalf weken plaats, waarbij mensen regelmatig moeten terugkomen. Voor deze behandeling is de gespecialiseerde kennis nodig van radiotherapeuten.
Geavanceerde apparatuur
De afdeling radiotherapie van VU medisch centrum heeft zes bestralingstoestellen in Amsterdam en in de toekomst drie in Hoorn. Op dit moment bezoeken wekelijks ongeveer zestig nieuwe patienten de afdeling in Amsterdam. De meesten van hen wonen in Noord-Holland. Daarnaast komen er mensen vanuit de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland.
Ook op de nieuwe locatie in Hoorn zal de meest geavanceerde apparatuur worden gebruikt. Patienten kunnen ook hier rekenen op de ervaren, zorgvuldige en betrokken behandeling door gespecialiseerde radiotherapeuten. Deze onderhouden bovendien nauwe contacten met specialisten en verpleegkundigen uit het ‘eigen’ ziekenhuis van de patient in de vorm van multidisciplinair overleg. Dit zorgt voor een goede afstemming van de totale zorg.
Welkom
De patienten van de andere twee ziekenhuizen die deelnemen in Esperanz, het Waterlandziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum, zullen eveneens naar het nieuwe centrum gaan in Hoorn. De intake en de nazorg vinden bij deze Esperanz partners plaats binnen het eigen ziekenhuis. Vanzelfsprekend zijn ook patienten vanuit andere ziekenhuizen voor behandeling welkom in het centrum.
Volgens planning is het centrum eind 2012 klaar voor gebruik.

Bron: Westfriesgasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen