Grootschalig protest tegen bezuinigingen

Array

Dimence voerde met 300 medewerkers en patienten op het Malieveld in Den Haag actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van minister Schippers. Minstens 7.000 mensen voeren actie in Den Haag. De hele ggz-sector is verontwaardigd over het discriminerende beleid van Schippers om 600 miljoen in de ggz te bezuinigen. De manifestatie geeft uiting aan het grote ongenoegen over dit onrecht.

Van 15.00 tot 18.00 uur voerden ggz-instellingen uit heel Nederland actie tegen de bezuinigingen. Verschillende sprekers hielden een voordracht, er was muziek en film. Ook ggz-patienten kwmen aan het woord. Rond 17.45 uur nam minister Schippers de petitie in ontvangst. De petitie was getekend door 44.697 mensen. Een krachtig signaal richting de minister.

Er zijn veel mensen naar het Malieveld gekomen om actie te voeren. Om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de bezuinigingen zijn er veel spandoeken gemaakt met allerlei teksten. Ook Abvakabo FNV en de politieke partijen SP en de PvdA voeren actie. Om extra kracht bij te zetten tegen de bezuinigingen, twittert Dimence al de hele middag tijdens de manifestatie live vanaf het Malieveld.

Bezuinigingen
De ggz, en haar clienten en patienten, worden door deze bezuinigingen onevenredig hard getroffen. Met slechts 10% van de totale omzet in de zorg, draait de ggz op voor 35% van de overschrijding van VWS. De voorgestelde maatregelen zullen kwetsbare psychiatrische patienten hard treffen: de verwachting is dat veel patienten de eigen bijdrage niet kunnen betalen. De voorgestelde maatregelen treffen niet alleen de meest kwetsbare chronische patienten maar iedereen die gebruik wil maken van psychische ondersteuning. De maatregel is discriminerend en stigmatiserend. De maatregelen van het kabinet zijn geen oplossing voor de bestaande knelpunten. Sterker nog, ze belemmeren juist de innovatie in de zorgsector. Het zijn korte termijn bezuinigingen en geen duurzame oplossingen. De sector heeft zelf verschillende alternatieve besparingsroutes uitgezet, waardoor de eigen bijdrage van patienten beperkt kan worden, of achterwege kan blijven.

Wijzigingen bezuinigingsvoorstellen
De minister heeft de voorgenomen maatregelen met betrekking tot het invoeren van een eigen bijdrage in de tweedelijns ggz iets aanpast. Het aantal te betalen eigen bijdragen in de tweedelijns ggz wordt teruggebracht naar maximaal één per patient per kalenderjaar. Ook wordt de eigen bijdrage iets verlaagd. Dit betekent dat patienten in de tweedelijnszorg niet maximaal twee keer 295 euro moeten gaan betalen, maar één keer 275 euro. Dit is een stapje in de goede richting, maar gaat nog steeds geheel voorbij aan het stigmatiserende en discriminerende signaal van de eigen bijdrage voor de ggz. Ook doet het niets aan de andere punten, zoals de korting van 7% op het budget en de verkleining van het basispakket.

Bron: Dimence

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen