Aanpak van therapieontrouw bij tbc-patiënten

Array

Tuberculose (tbc) treft nog steeds jaarlijks meer dan negen miljoen mensen wereldwijd. Een belangrijke oorzaak hiervan is ‘therapieontrouw’: patienten breken voortijdig de behandeling af of nemen onregelmatig hun medicijnen in. Dit verhoogt de kans op enerzijds terugkeer van de ziekte in een ernstiger vorm en anderzijds op een vorm die resistent is voor medicatie. Het onderzoek van Jossy van den Boogaard levert een bijdrage aan de aanpak van therapieontrouw bij tbc-patienten, door het probleem vanuit klinisch-farmacologische en sociaalwetenschappelijke invalshoek te belichten. Van den Boogaard gebruikte een geavanceerde techniek van elektronisch monitoren van medicatie-inname. Op die manier valideerde zij simpele meetinstrumenten voor therapietrouw in een Tanzaniaanse patientenpopulatie. Deze instrumenten zijn nodig bij het evalueren van interventies die therapietrouw bevorderen. Twee interventies komen in het onderzoek van Van den Boogaard aan de orde: directe observatie van dagelijkse medicatie-inname door een naaste van de patient (het zogenaamde community-based Directly Observed Treatment) en het verkorten van de tbc-behandeling met nieuwe medicijnen of bestaande medicijnen in andere doseringen.
Biografie
Jossy van den Boogaard (Boxmeer, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar doctorale opleiding deed ze bij het African Poverty Related Infection Oriented Research Initiative (APRIORI), een samenwerkingsverband tussen het UMC St Radboud en het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Tanzania. Het onderzoek dat ze daar deed, leidde tot dit proefschrift. Van den Boogaard gaat werken als gezondheidszorgcoördinator in Tsjaad.

Datum: donderdag 14 juli 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. J. van den Boogaard
Promotors: de heer prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen
Copromotors: de heer dr. R.E. Aarnoutse, de heer dr. M.J. Boeree, de heer dr. G.S. Kibiki (Kilimanjaro Christian Medical Centre Tanzania).
Titel promotie: Non-adherence to tuberculosis treatment: An integral approach to measure and prevent it

Bron: RU

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen