Doorbraak reconstructieve technieken brandwondenlittekens

Array

Effecten skin stretching en perforatortechniek bewezen
Nieuwe operatietechnieken als skin stretching en de perforatortechniek geven positieve resultaten op functioneel en cosmetisch gebied bij littekens van ernstige brandwonden. Dat is één van de bevindingen uit het proefschrift van Pauline Verhaegen. Deze plastisch chirurg in opleiding onderzocht reconstructieve technieken bij brandwondenlittekens waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van omliggende gezonde huid. Vrijdag 8 juli verdedigt zij haar proefschrift ‘On burn scar reconstruction – clinimetric, experimental and clinical studies’.

Download het proefschrift ‘On burn scar reconstruction – clinimetric, experimental and clinical studies’ >>

Highlights uit het proefschrift:

  • Het proefschrift behandelt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van brandwondenlitteken-reconstructies. De reconstructieve technieken die behandeld worden, hebben als focus het optimaal gebruiken van de (eigenschappen van) gezonde aanliggende huid. Omdat deze gezonde huid unieke functionele en cosmetische kwaliteiten bezit, kunnen reconstructies met gebruik van deze aanliggende gezonde huid in plaats van ingewikkeldere behandelingsopties, de lange termijn uitkomst na brandwondenlittekenreconstructies aanzienlijk verbeteren.
  • Littekens kunnen tot een arsenaal aan problemen leiden, zowel op cosmetisch als op psychologisch en functioneel gebied.
  • Op dit moment lijken de meest frequent onderzochte en meest praktische en geschikte littekenvaluatieschalen de “Vancouver Scar Scale” en de “Patient and Observer Scar Assessment Scale” te zijn.
  • De meest geschikte meetinstrumenten werden geadviseerd, gebaseerd op de littekeneigenschappen kleur, dikte, relief, plooibaarheid en littekenoppervlakte.
  • Omdat 85% van de dermis uit collageen bestaat, is objectieve kwantificering van de collageenorientatie en morfologie zeer relevant om de verschillen in basale eigenschappen tussen gezonde huid en litteken beter te begrijpen.
  • Ondanks dat beide meetmethode klinimetrisch goed scoorden, heeft ‘Distance Mapping’ de voorkeur vanwege een superieure betrouwbaarheid en meer praktische uitkomstmaten ten opzichte van het Fourier eerste orde maximum voor objectieve metingen van collageenstructuur.
  • In de meetmethoden zoals beschreven in hoofdstuk 4 is een biopt nodig. Niet invasieve meetmethoden genieten echter de voorkeur. Daarom is er in hoofdstuk 5 gekeken naar mogelijkheden voor niet invasieve metingen van de collageenstructuur met behulp van de Reviscometer.
  • Resultaten toonden dat de collageenbundels in littekenweefsel meer parallel gerangschikt liggen vergeleken met gezonde huid. Daarnaast werd er gevonden dat keloïdaal litteken uit veel dikkere collageenbundels bestaat vergeleken met normotroof en hypertroof littekenweefsel.
  • Middels objectieve kwantitatieve meetmethoden werd aangetoond dat bij het oprekken van gezonde huid en littekenweefsel een verandering en aanpassing van de collageenorientatie en collageenmorfologie plaatsvindt. De collageenbundels in zowel gezonde huid als in littekenweefsel herschikten zich op een parallelle manier in de richting van de rek.
  • Er kan geconcludeerd worden dat cyclische rek met lagere krachten de voorkeur heeft boven continue rek met hogere krachten, omdat hierdoor onnodige weefselschade voorkomen wordt en de kans op striae zo klein mogelijk is.
  • De korte en lange termijn resultaten tonen dat het concept van perforator gebaseerde interpositieplastieken een betrouwbare en veelzijdige techniek is om het defect na een release van een brandwondenlittekencontractuur op te vullen.
  • Er is aangetoond dat de huidoprektechniek van toegevoegde waarde is voor de excisie van grote brandwondenlittekens, die normaliter niet in een éénstapsprocedure geexcideerd kunnen worden.
  • Er werd op de lange termijn een gunstig en duurzaam effect gezien van peroperatief oprekken van de huid om wonden te sluiten na excisie van een brandwondenlitteken: zelfs na een jaar werd een significant kleiner litteken in de huidoprekgroep gevonden vergeleken met de controlegroep. De wonden die gesloten werden met behulp van huidoprekking leidden niet tot bredere littekens of meer littekenhypertrofie.
  • Gezien zowel het korte als lange termijn effect van deze huidoprektechniek, kan deze in de toekomst veilig en effectief gebruikt worden bij het sluiten van wonden na excisie van grote brandwondenlittekens.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen