Nieuwe CAO voor zorgverzekeraars

Array
Het bestuur van ZN heeft begin deze week ingestemd met de nieuwe CAO Zorgverzekeraars 2011-2012. De drie betrokken vakorganisaties hadden al eerder groen licht van hun achterbannen en de CAO is daarmee vanaf nu (met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2011) officieel van kracht. De CAO heeft een looptijd van zestien maanden. In deze periode zijn twee loonsverhogingen overeengekomen: 1,1 procent per 1 juni 2011 en 0,6 procent per 1 februari 2012. Verder wordt per 1 januari 2012 de levensloopbijdrage verhoogd met 0,9 procent.

Voor werkgevers was het belangrijk de pensioenlasten die aan de loonsverhoging gekoppeld zijn, zoveel mogelijk te beperken. Dat is met deze afspraak aardig gelukt, slechts de verhoging van 1,1 procent werkt per 1 januari aanstaande door in de pensioenkosten. Voor vakorganisaties was koopkrachtbehoud een belangrijk uitgangspunt. Met in totaal 2,6 procent structurele verhoging in 16 maanden is hier aan voldaan.

Een greep uit de andere afspraken:

Vakantiewetgeving
Als gevolg van nieuw in te voeren wetgeving zullen wettelijke vakantiedagen sneller vervallen (na 18 in plaats van 60 maanden). Uiteindelijk zijn partijen op de nieuwe wettelijke regeling uitgekomen. Het voldoende opnemen van vakantiedagen is in het belang van de inzetbaarheid en vitaliteit van de werknemer. In het akkoord is de intentie opgenomen, dat het vervallen van vakantiedagen niet aan de orde zal zijn

Pensioenstudie
Partijen starten in september 2011 met een pensioenstudie. Een studiecommissie gaat voorstellen formuleren richting CAO-partijen voor aanpassing van de SBZ-pensioenregeling aan wet- en regelgeving en landelijke ontwikkelingen. Doel is om de pensioenregeling toekomstbestendig te maken. Ook de VUT-overgangsregeling wordt in deze studie betrokken.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
De CAO kent toeslagen toe als werknemers ’s avonds na zeven uur of in het weekend moeten werken. Voor werknemers die hebben gekozen voor ‘het nieuwe werken’ (tijd- en plaatsonafhankelijk werken) blijft in het vervolg de toeslag achterwege.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen