Actief voorlichtingsprogramma voor diabetespatiënten in Sint Franciscus Gasthuis

Array

In het Sint Franciscus Gasthuis wordt aan patienten met type 2 diabetes de ‘Prismacursus’ gegeven. Al deze patienten zijn onder behandeling bij specialisten en verpleegkundigen van het Diabetes- & Vasculaircentrum van het ziekenhuis. Onlangs werd de cursus uitgebreid met conditie- en leefstijlverbetering.

Positieve ervaringen      
Een try-out startte eerder dit voorjaar, waarbij een combinatie werd gemaakt van de Prismacursus en drie maanden bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut van het Sint Franciscus Gasthuis. Eén van de deelnemers is de heer Cornelis, die met enthousiasme vertelt over de cursus: ‘De toename van kennis en het meer bewust worden door de cursus aan de ene kant en het sporten aan de andere kant, levert verbetering van leefstijl. Daarnaast heeft het lotgenotencontact voor mij een grote meerwaarde.’

Grip op diabetes
De Prismacursus is een uniek voorlichtingsprogramma dat speciaal is ontwikkeld om mensen te helpen een expert te worden op het gebied van hun diabetes. Tijdens de cursus vergroten de deelnemers hun kennis en verkrijgen zij inzicht in deze aandoening. De deelnemers maken een eigen actieplan, waarmee zij gericht en in hun eigen tempo hun gezondheid en leefstijl verbeteren. Indien gewenst krijgen de deelnemers steun van de behandelend internist, diabetesverpleegkundige of dietiste van het Diabetes- & Vasculaircentrum.

Achtergrondinformatie
Het programma Prisma wordt ongeveer vier maal per jaar gegeven en bestaat uit drie dagdelen, verspreid over drie weken. Het programma vindt plaats in een groep van ongeveer tien personen en iedereen wordt begeleid door twee ervaren trainers van het diabetesteam. Patienten en overige geïnteresseerden kunnen elke werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur contact opnemen met het Diabetes- & Vasculaircentrum van het Sint Franciscus Gasthuis, via telefoonnummer 010 – 461 6464.

Bron: SFG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen