Onderzoek naar minder belastende behandeling COPD-patiënten

Array

Het UMCG start een onderzoek naar een nieuwe, minder belastende behandeling voor patienten met COPD. Hierbij worden via een nieuwe techniek, ‘bronchoscopische longvolume reductie’ genoemd, de meest aangedane delen van de long afgesloten met zogenaamde eenrichtingsventielen. Dit onderzoek (de Stelvio-trial) heeft als doel om patienten met ernstig COPD door een weinig belastende ingreep een betere kwaliteit van leven te geven. Longarts Dirk Jan Slebos van het UMCG kreeg voor de uitvoering van dit onderzoek een subsidie van 200.000 euro van ZonMw.

Patienten met ernstig COPD zijn als gevolg van kortademigheid ernstig beperkt in al hun dagelijkse activiteiten. Zij hebben onvoldoende baat bij de huidig beschikbare behandelmogelijkheden, zoals stoppen met roken, optimale medicatie, longrevalidatie en zuurstof. Een heel kleine groep van deze patienten komt in aanmerking voor een zeer belastende chirurgische longvolume reductie behandeling, of de meest ingrijpende behandeling: een longtransplantatie. Voor de meeste patienten is nauwelijks een echt effectieve behandeling beschikbaar.

Stelvio-trial
In ‘de Stelvio trial’ wordt een zeer recent ontwikkelende en veel minder belastende techniek onderzocht om de kortademigheid bij COPD-patienten, die gekenmerkt worden door longemfyseem, te verminderen. Hierbij worden de meest aangedane delen van de long afgesloten met zogenaamde eenrichtingsventielen. Deze ventielen zorgen ervoor dat er geen lucht meer in de ernstig zieke longkwabben kan komen. Doordat er alleen nog maar lucht uit de longkwab stroomt, zal deze kleiner worden. Dit kleiner worden van de longkwab zorgt voor een belangrijke verbetering van de kortademigheid van de patient. De behandeling duurt slechts twintig minuten en vindt plaats onder bewaakte sedatie of algehele narcose. De ingreep is bedoeld voor patienten met COPD, gekenmerkt door longemfyseem in een stuk van elke long (bijvoorbeeld bovenste deel emfyseem, onderste deel gezond weefsel). Daarnaast moeten patienten nog veel klachten hebben ondanks optimale medicatie en moeten de patienten minimaal zes maanden gestopt zijn met roken.

Op dit moment wordt deze ingreep nog niet gefinancierd door de zorgverzekeraars. Het onderzoek zal in totaal twee jaar duren.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen