Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum positief over mogelijkheden samenwerking

Array

Máxima Medisch Centrum (MMC) en het Catharina Ziekenhuis zien concrete mogelijkheden voor samenwerking. Dat is de conclusie naar aanleiding van de verkenning tussen beide ziekenhuizen die het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. Het traject tussen beide ziekenhuizen heeft diverse interessante opties opgeleverd, die zeker ook goed passen in het nieuwe overheidsbeleid van concentratie & spreiding van ziekenhuiszorg. Daarbij zijn de oogheelkunde en orthopedie het verst uitgewerkt. Vooruitlopend op de toekomstige besluiten hebben de beide raden van bestuur al besloten tot een fusie van de klinische labs.

“De verkenning naar samenwerkingsmogelijkheden tussen beide ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar diverse interessante mogelijkheden opgeleverd, deze worden momenteel verder uitgewerkt” stelt Piet Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis. “Dat is best complex omdat er momenteel veel nieuw financieel beleid op de ziekenhuizen af komt. De gevolgen daarvan moeten we goed in kaart hebben”.

Met ingang van komend jaar gaat de complete ziekenhuisfinanciering anders worden. De ziekenhuizen gaan over op een geheel nieuwe financieringssystematiek (DOT) en bovendien wordt de marktwerking voor ziekenhuizen stevig uitgebreid van 30 tot ongeveer 70%. Daar bovenop komt nog dat ziekenhuizen maximaal 5,25% mogen groeien en ook de wijze waarop medisch specialisten gefinancierd worden helemaal anders gaat worden.

“Naast de onduidelijkheid over de uitkomsten van het nieuwe financiele kader voor de beide ziekenhuizen blijken de spelregels voor concurrentie, zoals gehandhaafd door de Nederlandse Mededigingsauthoriteit (NMA), lastig te verenigen met de wens om samenwerkingsverbanden te vormen”, zegt Rob van ’t Hullenaar, voorzitter van de raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum. Hiervoor proberen we de komende tijd oplossingen te vinden. Het belangrijkste resultaat van de verkenning is dat beide ziekenhuizen van mening zijn dat patienten uit onze regio baat hebben bij intensievere samenwerking tussen onze beide ziekenhuizen.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen