Betere behandeling spaakverwondingen bij kinderen

Array

Het BovenIJ ziekenhuis presenteerde onlangs in ‘Journal of Wound Care’ een onderzoek over een kindvriendelijke behandeling van kindervoetjes die tussen de spaken van een fiets zijn gekomen. De aanpak is op empirische wijze ontdekt en blijkt een groot succes. Veel minder pijn, geen infecties meer en ook nog kostenbesparend.

Jolanda Alblas, eindverantwoordelijke van het nieuwe Wond Expertise Centrum van het BovenIJ ziekenhuis is eerste auteur van het artikel: “In Nederland is het heel gewoon kinderen achterop de fiets mee te nemen. Niet geheel zonder gevaar, helaas. Per jaar raken maar liefst 4.400 kinderen door beknelling tussen de spaken zo ernstig verwond aan hun voet, dat zij voor hulp naar het ziekenhuis moeten. Tot voor kort bestond de behandeling uit het schoonmaken van de wond en het insmeren met reguliere wondzalf en/of afdekken met verbandmiddel. Vanwege groot infectiegevaar moest de wond regelmatig worden bekeken en opnieuw verband worden aangebracht. Omdat de zalf het zicht op de wond wegnam, moest ook de zalf daarbij worden verwijderd, wat vaak erg pijnlijk was. Deze procedure moesten we ook nog enkele maken herhalen, voordat de wond geheel genezen was. Dat alles gaf veel stress en angst bij zowel kind als ouders.”

Per toeval ontdekt
Sinds 2009 gebruikt het BovenIJ ziekenhuis een nieuw antimicrobieel hydrobalance-wondverband Suprasorb® X + PHMB. Volgens de fabrikant moet het regelmatig worden vervangen. Alblas: “Toen een patient later dan gepland bij ons terugkwam, zagen we dat het verband een soort tweede huid had gevormd en een herhaling van de behandeling niet nodig was. De wond genas goed en de patient rapporteerde een duidelijke pijnafname. Dat leidde tot ons onderzoek betreffende de inzet van dit wondmiddel bij spaakverwondingen. We hebben 20 kinderen met voetbeknelling behandeld, waarbij geen sprake was van breuk of peesbeschadiging. 17 van die 20 gaven na drie dagen al aan pijnvrij te zijn. Er werden geen infecties gezien en de ouders rapporteerden dat de kinderen geen stress of angst hadden nu ze wisten dat de zorgverlener de wond ongemoeid zou laten. Na ongeveer 14 dagen was de wond voldoende hersteld en viel het verband er vanzelf af.” Alblas is erg blij met de resultaten: “Wij zijn zeer te spreken over deze nieuwe aanpak en hebben hem in het BovenIJ ziekenhuis ingevoerd als standaard.” Ook de kosten van deze procedure zijn in kaart gebracht. Er is minder verbandmiddel nodig en minder mensuren. Zo blijkt deze methode ook nog eens goedkoper.”

Het volledige artikel staat in “Journal of Wound Care, no. 6, juni 2011, of via www.journalofwoundcare.com: zoek alblas.

Bron: BovenIJ ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen