Huis- tuin- en keukenmiddelen steeds vaker gebruikt als drugs

Array

De American Association of Poison Control Centers (AAPCC), waarschuwt in een persmededeling voor de gevaren van badzout. Dit jaar alleen al kwamen 2.237 mensen op de spoeddienst van een Amerikaans ziekenhuis terecht omdat ze badzout ofwel hadden gerookt, ingespoten of gesnoven. Vorig jaar stond de teller “slechts” op 302 geregistreerde gevallen.

Steeds vaker worden schoonmaak-, of tuinproducten gebruikt als drug. Het komt steeds vaker voor dat jongeren met vreemde bijwerkingen bij spoedposten komen. De ingenomen chemicalien brengen vaak ongewone risico’s met zich mee, want er is geen enkel toezicht en/of informatie over het effect van de zogenaamde drugs beschikbaar.

In februari had De Pers een interessante lijst:

Badzout
Het sommige merken badzout bevatten het ingredient MDPV, dat zorgt voor een milde euforie en lichte energieboost. Er zijn gevallen bekend dat badzout wordt gesnoven.

CD-reiniger
Flux is een middel om CD’s te reinigen heeft bij  inname een amfetamineachtig effect. Het effect lijkt op de werking van MDMA.

Luchtverfrisser
De luchtverfrisser Explosion bestaat grotendeels uit methylone, een drug die ook weer veel op MDMA lijkt. De luchtverfrisser raakte bekend toen Giel Beelen het gebruikte in een radio-uitzending. Kort daarna werd Explosion in Nederland verboden

Plantengroeimiddel
Van mephedrone is het al langer bekend dat het als drug gebruikt wordt. Deze drug, ook wel ‘miauw-miauw’ genoemd, werd in Engeland als plantengroeimiddel verkocht, ook al is een effect op planten nooit bewezen. In Nederland is het verkoop en bezit strafbaar.

Schoonmaakmiddel
GBL is een industrieel schoonmaakmiddel wordt ook inwendig gebruikt als spierontspanner, antidepressivum en slaapmiddel.

Bron: Medical News Today & De Pers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen