Rotterdam krijgt hoogleraar ‘mensverbetering’

Array

Het Erasmus MC krijgt een hoogleraar Filosofie van de Geneeskunde en Maakbaarheid van de Mens
Filosofe
Prof. Maartje Schermer, arts en filosofe, verricht vanaf juli in Rotterdam onderzoek naar mensverbetering en de grenzen van de geneeskunde en neuro-ethiek. Belangrijke vraag in haar werk is hoe ver de maatschappij moet gaan in het verbeteren van mensen, zowel zieke als gezonde.

Breinstimulatie
Schermer houdt zich onder meer bezig met diepe breinstimulatie. Deze nieuwe behandeling wordt toegepast bij patienten met de ziekte van Parkinson en bij sommige psychiatrische aandoeningen en verslavingen.

Facelifts
Ook de rol die de geneeskunde speelt bij gezonde mensen heeft haar aandacht. Tegenwoordig vragen gezonde burgers om facelifts, borstvergrotingen en slikken ze middelen die hun leven veraangenamen. Psychofarmaca worden ingenomen om een normaal werkend geheugen te verbeteren: breindoping.

Designerbaby’s
Doping van atleten is het bekendste voorbeeld van gezonde mensen die zichzelf willen verbeteren. Ook de trend van designerbaby’s past hierin: nog voordat een kind is geboren, proberen de ouders kenmerken te beïnvloeden, zoals geslacht, huidskeur of intelligentie. Ook de ethische kanten van de race naar onsterfelijkheid horen thuis in haar vakgebied.

Botox voor brein
Een bekende publicatie van prof. Schermer, samen met andere auteurs, is Botox voor het brein.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen