Achmea start onderzoek naar een medisch adviseur bij letsel

Array

Achmea start samen met drie letselschadebureaus en de Universiteit van Tilburg een onderzoek naar de haalbaarheid van de inzet van één medisch adviseur bij letselschades. Nu zijn dit er nog twee per geval. Jaarlijks worden als gevolg van letselschades ruim 25.000 medische adviezen gegeven. De eerste resultaten van het onderzoek zijn eind volgend jaar bekend.

In het medisch traject zijn er nu diverse vertragende factoren. De belangrijkste zijn de doorlooptijden bij het opvragen, ontvangen en uitwisselen van medische informatie van huisarts, specialist en beide medisch adviseurs. Daarnaast is het verschil van inzicht tussen de beide medisch adviseurs en de daarmee samenhangende discussie over de medische gevolgen een vertragende factor.

Achmea start het onderzoek in samenwerking met letselschadebureaus Europrotector, Kloppenburg en Van der Toorn Personenschade met als doel slachtoffers te helpen zo snel mogelijk het ‘gewone’ leven weer op te pakken. Nu is er tijdens een letselschadetraject vaak sprake van een vertraging doordat er altijd twee medische rapporten gemaakt moeten worden. Een medisch rapport namens de klant en een namens de verzekeraar. De gemiddelde looptijd van een letselschadedossier bedraagt hierdoor nu circa 1,5 jaar.
Uitgangspunt van het onderzoek dat de Universiteit van Tilburg gaat houden, is dat de inzet van één medisch adviseur zal leiden tot een versnelling van het letselschadetraject. Hierbij zal in letselschadezaken met een grote diversiteit aan letsels, gekeken worden wat de effecten zijn van de inzet van één onpartijdig medisch adviseur in plaats van de gebruikelijke medisch adviseurs aan beide kanten.

De uitvoeringsfase van het project start in januari 2012. De eerste (tussentijdse) resultaten worden eind 2012 verwacht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen