Slagen voor je HAVO met een ingeklapte long

Array

IJssellandziekenhuis
links: longarts S. Ramlal, midden: Rick Pronk, rechts: verpleegkundige Marianne van Kogelenberg

Vlak voor de eindexamens werd Rick Pronk met een ingeklapte long voor vier weken opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis. Rick stond op dat moment vlak voor zijn eindexamen HAVO en dat wilde hij halen. Het scheikunde examen heeft hij in het IJsselland Ziekenhuis gedaan. Daarna deed hij vlak na een operatie zijn natuurkunde examen thuis. Longarts Ramlal is trots op zijn patient want het was met resultaat, zo blijkt bij de nacontrole: Rick is geslaagd!

Op 29 april kwam Rick op de Spoed Eisende Hulp van het IJsselland Ziekenhuis met pijn op de borst en klachten van kortademigheid. Hij werd meteen in het ziekenhuis opgenomen met een klaplong.* In het ziekenhuis werd meteen een drain voor de afvoer van lucht in zijn borst aangebracht. Omdat dit niet hielp, werd het probleem een kleine drie weken later via een operatie verholpen. Het was echter mei, eindexamentijd. Ondanks zijn ziekenhuisopname besloot Rick met zijn boeken in bed door te gaan met de voorbereidingen.

Kort na de operatie nam Rick op 24 mei deel aan het HAVO examen scheikunde. Compleet met drain en nog wat versuft door de pijnmedicatie kreeg Rick toestemming om zijn examen in het ziekenhuis te maken. En niet tevergeefs: Rick haalde ondanks alles een 6,8 voor scheikunde. Vanwege medische redenen mocht Rick het examen natuurkunde thuis en de rest van de examens tijdens de herexamenronde afleggen.

Tijdens de controle in het ziekenhuis eind augustus hoorde longarts Ramlal hoe het met zijn patient is afgelopen: Rick is geslaagd! De longarts: “Wij nemen ons petje voor je af Rick, van harte proficiat!”

*Bij een klaplong is er in de borstholte naast de long ook vrije lucht aanwezig. Deze lucht drukt op de inwendige organen, dus ook op de long en dat veroorzaakt flinke benauwdheid.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen