Soja helpt niet tijdens de menopauze

Array

Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat het nemen van soja supplementen niet helpt om de symptomen van de menopauze te voorkomen. Ook osteoporose kan er niet mee worden bestreden. Vrouwen namen aan dit onderzoek deel, omdat de Women’s Health Initiative (WHI) bij een studie van de hormoontherapie gemeld had, dat  het risico op hartklachten en kanker bij oestrogeen en progestageen, niet optraden bij het gebruik van soja supplementen .

Maar uit de meest recente studie, gerapporteerd in de Archives of Internal Medicine, blijkt dat vrouwen die elke dag gedurende twee jaar soja supplementen namen, geen enkele verbetering constateerden van hun symptomen, in vergelijking met degenen met een soja-vrije placebopil . Tegen het einde van de studie hadden ze zelfs meer opvliegers.
“Wat voor ons aanleiding was om dit onderzoek te doen, was  de nasleep van de WHI, toen veel van onze patienten gestopt zijn met hormoontherapie,” aldus Silvina Levis,  studiehoofdauteur, van de  Miller School of Medicine, University of Miami. “Velen van hen  zijn begonnen met sojasupplementen. De studie werd gestart om te proberen een simpele vraag te beantwoorden: ‘” Zullen deze soja-isoflavonen tabletten vrouwen helpen met overgansproblemen? “.

Levis startte het onderzoek met een  team van 248 vrouwen, die net in de menopauze waren, willekeurig opgesplitst in twee groepen. Gedurende twee jaar nam de helft van de vrouwen   elke dag 200 mg soja-isoflavonen  – ongeveer twee keer de waarde van een soja-rijk dieet. De andere helft nam een ​​placebopil. Geen van de deelnemers, van wie de meesten  Spaans waren, wist of ze de echte of de sham-behandeling kregen. Ongeveer 182 voltooiden het onderzoek.

Na twee jaar hadden vrouwen van beide groepen  dezelfde hoeveelheid van de botdichtheid verloren in de wervelkolom en heup sinds het begin van de studie. Ze meldden ook een vergelijkbaar aantal van de symptomen van de menopauze, behalve dat meer vrouwen in de soja-groep zeiden  dat ze meer opvliegers hadden (48%),  vergeleken met 32% in de placebogroep. Vrouwen die de dagelijkse soja-supplementen namen hadden ook een aantal  maag- en spijsverteringproblemen, zoals verstopping,  gekoppeld aan soja, zoals bekend, maar er waren geen ernstige bijwerkingen die verband hielden met de supplementen, zei Levis.

“Toen we begonnen met het onderzoek stonden we positief tegenover soja, want het zou een gemakkelijke en gezonde manier zijn om vrouwen in de eerste stadia van de menopauze hulp te bieden,” voegde ze eraan toe.
Na deze bevindingen zullen vrouwen  “misschien  heroverwegen “.  Medicatie, zoals bepaalde anti-depressiva kunnen  sommige vrouwen verlichting bieden bij de menopauzesymptomen , aldus Levis . Voor de gezondheid van  botten bevelen andere artsen  regelmatige fysieke activiteit aan,  in combinatie met calcium en vitamine D-supplementen.

“Door dit wetenschappelijk bewijs zou men vrouwen moeten vertellen dat ze niet kunnen profiteren van een sojasupplement”, zegt William Wong, een voedingsdeskundige van het Baylor College of Medicine in Houston, die niet deelnam aan de studie. Maar hij voegde eraan toe dat dat niet betekent dat soja geen voordelen voor de gezondheid kan hebben over een langere periode,  bijvoorbeeld  voor  meisjes  tijdens de puberteit.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen