Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC

Array

De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de voedselveiligheid. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2000 Nederlanders. Bijna vier op de tien mensen gaat na de publiciteit over EHEC- en ESBL-besmettingen anders om met hun eten en let meer op hygiene. Tegelijkertijd onderschat een kwart van de mensen hun eigen invloed bij het voorkómen van besmetting van hun eten, terwijl met een paar simpele hygieneregels de meeste voedselinfecties vermeden kunnen worden.

Hygiene
Vooral vrouwen en 55-plussers maken zich meer zorgen over de voedselveiligheid. Dit zijn ook de groepen die hebben besloten anders met de bereiding van eten om te gaan. 38 Procent van alle ondervraagden geeft aan anders met hun eten om te gaan. 18 Procent zegt rauwe groente nu beter te wassen onder stromend water. 16 Procent let meer op hygiene in het algemeen en 12 procent wast zijn handen beter dan vroeger.

TGT-datum
Het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ laat ook zien dat er onder Nederlanders nog de nodige onwetendheid heerst over de mogelijkheden om zelf de kans op voedselvergiftiging te verkleinen. Van de ondervaagden zegt 10 procent wel eens een bederfelijk product na de Te Gebruiken Tot-datum: de uiterste datum tot wanneer de fabrikant de veiligheid garandeert. Na deze houdbaarheidsdatum op verse, kort houdbare producten is de kans op bederf zeer groot.

Boek
Om mensen te helpen veiliger en gezond met hun eten om te gaan, zet het Voedingscentrum in een nieuw boek ‘Alles over veilig eten’ alle adviezen op een rij. De verschillende houdbaarheidsdata THT en TGT komen aan bod, net als maatregelen om besmetting met bacterien als salmonella en listeria te voorkomen. Verder worden de meest besproken E-nummers toegelicht. Het boek beschrijft tevens welke groepen mensen extra voorzichtig moeten zijn en geeft ook tips om het eten op de juiste manier en op de juiste plek te bewaren en daarmee verspilling tegen te gaan.

Sinds de uitbraak van EHEC en de ESBL-besmettingen maken met name vrouwen en 55-plussers zich meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Dit zijn ook de groepen die hebben besloten anders met de bereiding van eten om te gaan. 38% van alle ondervraagden geeft aan anders met hun eten om te gaan. 18% zegt rauwe groente nu beter te wassen onder stromend water. 16% let meer op hygiene in het algemeen en 12% wast zijn handen beter dan vroeger. Van alle ondervraagden geeft 79% aan altijd de handen te wassen voordat het eten wordt bereid. Het Voedingscentrum is positief verrast over het hoge aantal mensen dat zich bewust is van het belang van schone handen; hiermee wordt voorkomen dat ziekmakers als bacterien en virussen worden overgebracht op het eten.

Het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ laat ook zien dat er onder Nederlanders nog de nodige onwetendheid heerst over de mogelijkheden om zelf de kans op voedselvergiftiging te verkleinen. 10% van de ondervraagden, overeenkomend met ruim anderhalf miljoen mensen, eet wel eens een bederfelijk product na de TGT-datum. Deze datum staat voor Te Gebruiken Tot: de uiterste datum tot wanneer de fabrikant de veiligheid garandeert. Na deze houdbaarheidsdatum op verse, kort houdbare producten is de kans op bederf zeer groot.

Maar liefst een kwart van de respondenten geeft aan dat ze niet altijd het keukengerei wassen of verwisselen tussen de bereiding van rauw en bereid voedsel. Deze mensen nemen daarmee het risico op kruisbesmetting en een voedselvergiftiging. Ze lijken hun eigen rol te onderschatten bij het voorkomen van een dergelijk, vermijdbaar risico.

Gezinnen met kinderen nonchalanter over voedselveiligheid
Het Voedingscentrum vindt het zorgelijk dat gezinnen met jonge kinderen nonchalanter met hygiene lijken om te gaan. Deze gezinnen zeggen vaker geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum en wassen minder vaak hun handen, terwijl juist baby’s en jonge kinderen kwetsbaarder zijn voor voedselinfecties. Verder denkt 24% van alle ondervraagden zelf geen invloed te hebben op de kans om besmetting van het eten te verkleinen. Echter, met een paar simpele hygieneregels kunnen de meeste voedselbesmettingen en ook de kans op ESBL- en EHEC-besmetting zeer sterk gereduceerd worden.

Boek ‘Alles over veilig eten’
Om mensen te helpen veiliger en gezond met hun eten om te gaan, zet het Voedingscentrum in een nieuw boek ‘Alles over veilig eten’ alle adviezen op een rij. De verschillende houdbaarheidsdata THT en TGT komen aan bod, net als maatregelen om besmetting met bacterien als salmonella en listeria te voorkomen. Ook schadelijke stoffen als dioxines en PAK’s worden beschreven, net als de invloed op ons eten van dierziekten, bestrijdingsmiddelen en gentech. Verder worden de meest besproken E-nummers toegelicht. Het boek beschrijft welke groepen extra voorzichtig moeten zijn en geeft ook tips om het eten op de juiste manier en op de juiste plek te bewaren en daarmee verspilling tegen te gaan.

Het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ is in juni 2011 door 2.090 leden van het CentERpanel ingevuld; dit panel vormt een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek is in opdracht van het Voedingscentrum uitgevoerd door CentERdata, instituut voor dataverzameling en onderzoek.

Het nieuwe boek ‘Alles over veilig eten’ is voor € 9,95 te bestellen via de webshop van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/webshop

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen