Wachttijd toetsing euthanasie verdrievoudigd

Array

‘Spectaculaire stijging euthanasiemeldingen’
Artsen die euthanasie hebben uitgevoerd, moeten vaak maandenlang wachten op de toetsing van de rechtmatigheid van de euthanasie. Dat blijkt uit een reportage van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Was de wachttijd op een oordeel van de toetsingscommissie tot nu toe gemiddeld vier weken, inmiddels is de wachttijd gemiddeld veertien weken. De reden is de sterke stijging van het aantal euthanasiemeldingen.

Waren er in 2009 nog 2636 meldingen van euthanasie, in 2010 steeg het aantal meldingen al tot meer dan 3000. “Een spectaculaire stijging”, aldus Willie Swildens, coördinerend voorzitter van de toetsingscommissies. Swildens betreurt de vertraging die hierdoor ontstaat: “Wij realiseren ons hoe zwaar het is voor een arts om euthanasie toe te passen. Als je dan ook nog veel langer dan de wettelijke termijn op de afhandeling moet wachten dan is dat natuurlijk heel treurig.”

Onzekerheid artsen
Artsen zijn verplicht een melding te doen bij een regionale toetsingscommissie na het uitvoeren van euthanasie. Die beoordeelt of de arts zich aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen heeft gehouden en daarmee wel of niet strafbaar heeft gehandeld. Huisarts Van der Post uit Badhoevedorp is één van die artsen die onnodig lang in onzekerheid zit door het lange wachten op het oordeel van de toetsingscommissie. Van der Post: “Ik moet soms acht à negen maanden wachten op een oordeel. Je hebt al die tijd het gevoel alsof je een strafbaar feit hebt gepleegd.”

KNMG
Artsenorganisatie KNMG herkent de vertraging door signalen uit de achterban. Lode Wigersma, directeur beleid van de KNMG, vindt dat je artsen niet zolang in onzekerheid kunt laten zitten: “Dit is onacceptabel, minister Schippers van Volksgezondheid zal samen met de toetsingscommissie tot een oplossing moeten komen.”

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen