Droog granuleren versus nat granuleren

0
1230

Droog granuleren versus nat granuleren
Roller verdichten is een steeds belangrijker agglomeratie technologie voor de productie van granulaat, zoals de farmaceutische industrie naar efficientere manieren zoekt om haar R & D en productie kosten te verlagen.

Introductie
Granulatie is een proces waarbij poederdeeltjes aan elkaar worden gehecht tot grotere deeltjes opgebouwd uit meerdere single deeltjes, resultaat is het zogenaamde “granulaat”. Indien een dergelijk proces wordt uitgevoerd zonder toevoeging van vloeistoffen heet dat droge granulatie.
Bij droge granulatie wordt het poeder mengsel verdicht door het uitoefenen van een kracht op het poeder en dit leidt in het algemeen tot een aanzienlijke deeltjes vergroting. Deze verkregen samengedrukte deeltjes worden briketten, vlokken of linten genoemd.
Methodes voor droog granuleren
In principe zijn er twee methoden om granulaat te maken middels droge granulatie:
Tabletteren en vervolgens malen. (Direct comprimeren)
Dit is een methode, die nauwelijks meer wordt toegepast omdat de kleine deeltjes vaak minder makkelijk stromen om de matrijzen goed gevuld te krijgen, waardoor de compactheid van de tabletten gaat fluctueren en de hardheid niet homogeen is.

Roller verdichten:
Een Roller-verdichter bestaat over het algemeen uit 3 belangrijke onderdelen:
1. Een toevoersysteem, die het poeder naar het verdichting systeem tussen de rollen transporteert
2. Een verdichting systeem waarin het poeder tussen 2 tegen elkaar in draaiende rollen tot een lint wordt geperst.
3. Een deeltjes reduceer systeem, om het geperste lint te malen in de gewenste deeltjes grootte.

Natte granulatie

Granulatie middels toevoeging van vloeistoffen
Er bestaan verschillende methoden voor natte granulatie. Wij hebben het voorbeeld genomen van de combinatie van High Shear Granulatie / Zweefbeddroger. Voor het opschalen zijn er meerdere parameters, die verandert moeten worden.
Doordat er meerdere processtappen moeten worden doorlopen zijn de wisselingen in de parameters ook groter
1. Bindmiddel vloeistof voorbereiden
2. Bindmiddel vloeistof toevoegen
3. Granuleren middels mengen met Highshear
4. Drogen middels een zweefbed droger
5. Verkleinen middels een molen

Kenmerken:
• Voor natte granulatie een capaciteit van 125 kg/uur
• Vloeroppervlak 95 m2
• Vloerbelasting tot wel 10.000 kg
• Installatie moet geïntegreerd worden in het gebouw
• Tussen de processtappen moet er product handling gedaan worden

Droge granulatie
De parameters voor het opschalen zijn de snelheid van de Roller Compactor, of de breedte van de roller. De variaties in snelheid en breedte van de drukrol hebben nauwelijks invloed op het proces. Bij testen is gebleken dat bij 500 gram vergelijkbare condities zijn als bij 400kg/uur
Droge granulatie heeft de volgende voordelen:
• Minder processtappen
• Hogere capaciteiten en continu productie
• Lagere investeringen en productiekosten
• Lager energie verbruik
• Betere OEE waarden (Overall Equipment Efficiency)
• Gemakkelijke opschaling en flexibele verhuizing van apparatuur

Kenmerken

Voor Droge Granulatie voor een capaciteit 50 – 400 kg/uur
Vloeroppervlak 24m2
Vloerbelasting 2.000 kg
Machine kan met een palletwagen verplaatst worden
Alle processtappen in 1 machine

Toepassingen
Door de veelzijdigheid van de GERTEIS machines is het mogelijk om bijna alle soorten granulaat te maken, zelfs met de meest moeilijke poeders. En met het ingenieuze ontwerp van de machine zijn de reinigingcycli zeer snel en zijn de batch wisselingen ook snel gedaan. Warmte ontwikkeling van de rollen is minimaal, hetgeen cruciaal kan zijn in bij voedingsmiddelen en andere warmte gevoelige substanties (antibiotica). Indien toch noodzakelijk kunnen de rollen optioneel gekoeld worden.
Industrieen

Deze technieken worden toegepast in de volgende industrieen:
• Pharmaceutische industrie
• Chemische industrie
• Voedingsmiddelen industrie
© Bienfait