Haptonomisch verplaatsen bevordert zelfredzaamheid

Vandaag is het Handboek haptonomisch verplaatsen verschenen. Het verplaatsen van clienten wordt vaak als het zwaarste onderdeel van het verzorgende beroep ervaren. Op een praktische manier zet de auteur uiteen dat de haptonomische werkwijze voor de client, voor de zorgverlener en voor de kostenbesparing echt verschil maakt.

Het Handboek haptonomisch verplaatsen leert zorgverleners de basis van het haptonomisch verplaatsen. De zelfredzaamheid van de client is daarbij erg belangrijk. Door zo te werken dat de client zijn spieren actief blijft aanspannen, blijft hij mobiel en wordt het verplaatsen voor de zorgverlener lichter. Zo kan ?trekken en sjorren? bij het verplaatsen voorkomen worden.

 

De illustraties, oefeningen, tips en technieken in het boek nodigen uit om het zelf te proberen. Het handboek kan gebruikt worden in alle opleidingen voor zorgverleners en als onderdeel van een verplaatsingsprotocol. Het is een bron van inzicht voor zowel leerlingen als professionals.

 

Presentatie tijdens lezing Goud in handen

Op 30 september zal het boek worden gepresenteerd tijdens de lezing Goud in handen. Deze lezing is speciaal bedoeld voor docenten van de opleidingen verpleegkunde, verzorging, fysiotherapie en pedagogisch medewerkers die les geven in verplaatsen. De presentatie is van 14.00 tot 17.00 in de Idazaal te Den Haag. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]. Deelname is gratis.

Over de auteur
In 1990 richtte auteur Inga Mol het Instituut voor Rugklachtenpreventie en Haptonomie (IRPH) op. Na de HBOV werkte ze in de revalidatieverpleging en de thuiszorg. Daarna specialiseerde zij zich in de haptonomische benaderingswijze binnen het vak van verpleegkundige. Inga Mol heeft eerder het boek Tillen in de Thuiszorg geschreven. Ook is zij auteur van Wat zeg je?, de taal van het lichaam bij de verzorging van kinderen en het Basisboek voor de ergocoach.

Handboek haptonomisch verplaatsen is een uitgave van Reed Business. Het boek is verkrijgbaar via de website www.elseviergezondheidszorg.nl of via de klantenservice (+31(0)31 435 83 58).

 

Auteur I. Mol, ISBN: 9789035233416 / Uitgave: 1de druk 2011 / Pagina?s: 265 / Prijs: € 39,50.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen