Eéndagsdiagnostiek bij One Stop in Elst

Array

One Stop: centrum voor ééndagsdiagnostiek
Huisartsen in het oosten van het land kunnen vanaf vandaag hun patienten doorsturen voor ééndagsdiagnostiek bij One Stop in Elst. Dit nieuwe centrum biedt breed diagnostisch onderzoek onder één dak. Elke uitslag wordt direct door een specialist beoordeeld zodat eventuele vervolgonderzoeken aansluitend plaats kunnen vinden. Het grote voordeel van One Stop is dat patienten snel terecht kunnen en er binnen een halve dag een betrouwbare diagnose wordt gesteld. Dat levert tijd- en gezondheidswinst op. One Stop is het eerste centrum in Nederland dat deze ‘getrapte’ huisartsendiagnostiek biedt. One Stop werkt nauw samen met specialisten en afdelingen van onder meer het UMC St. Radboud en UMC Utrecht.

Een patient met rugklachten die door zijn huisarts naar One Stop wordt doorverwezen, kan de volgende dag terecht. Eerst wordt bloed afgenomen, daarna worden röntgenfoto’s gemaakt. Medische specialisten beoordelen – op afstand – onmiddellijk de resultaten en koppelen die terug aan de coördinerend huisarts van One Stop. Samen bepalen ze of vervolgonderzoek – bijvoorbeeld longfunctieonderzoek, MRI of echo – noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen. Zo nodig wordt ook de eigen huisarts geraadpleegd. Het extra onderzoek wordt vervolgens direct uitgevoerd. Een patient is altijd binnen een halve dag klaar. De volgende dag krijgt de eigen huisarts de uitslagen, plus een bijbehorend advies. Hij bespreekt die met de patient en stelt een behandelplan op. Binnen 48 uur kan de juiste behandeling van start gaan.

Diagnostiek
One Stop biedt klinisch-chemisch en microbiologisch laboratoriumonderzoek, ECG en longfunctieonderzoek en beeldvormend onderzoek via MRI, röntgen en echografie. Voorlopig zijn elf programma’s ontwikkeld voor getrapte diagnostiek bij veel voorkomende klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, rugklachten en benauwdheid. De programma’s zijn gebaseerd op de landelijke door huisartsen ontwikkelde NHG-standaarden. Samenwerkingspartners – UMC St. Radboud, UMC Utrecht, Siemens en Teleconsult Europe – staan mede borg voor de hoge kwaliteit van de dienstverlening.

Efficient voor patient en huisarts
One Stop is opgezet voor huisartsen en ondersteunt hen in hun rol als regisseur van de zorg. De service is een aanvulling op de al beschikbare diagnostiek, specifiek bedoeld voor patienten bij wie getrapte onderzoeken nodig zijn.
Het grote voordeel van One Stop voor patienten is tijdwinst: minder reistijd, minder wachttijd en een snelle uitslag die soms ook de prognose kan verbeteren. Arts en patient weten snel waar ze aan toe zijn. Huisartsen zijn bij uitstek in staat de onderzoeksresultaten te vertalen naar de specifieke situatie van de patient, inclusief zijn medische voorgeschiedenis. Deze combinatie leidt tot een gefundeerde keuze: zelf behandelen als het kan, doorverwijzen naar het juiste specialisme als het moet. VWS, NZa en zorgverzekeraars hebben positief gereageerd op het initiatief van One Stop, zij zien in deze manier van werken een mogelijkheid om zorgkosten te besparen. De nieuwe werkwijze van One Stop wordt op efficiency onderzocht door het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Bron: Profanis B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen