Nieuwe service Amphia: Bloedtransfusie bij patiënt thuis

Array

Het Amphia Ziekenhuis biedt patienten de mogelijkheid om vanaf 1 september 2011 ook bloedtransfusies thuis te ontvangen. Amphia werkt hierbij samen met het Medisch Technisch Handelen team (MTH) van Thebe Thuiszorg. De nieuwe service van Amphia is bedoeld voor ernstig zieke patienten die de weg naar het ziekenhuis niet (goed) meer kunnen maken.

“Ernstig zieke patienten zijn vaak gebaat bij een bloedtransfusie en knappen hier erg van op,” vertelt Adriaan van Gammeren, laboratoriumspecialist bij Amphia. “Zeker als iemand door zijn ziekte zeer verzwakt is, wordt de gang naar het ziekenhuis erg belastend. Wanneer deze patienten een bloedtransfusie in hun eigen woonomgeving kunnen krijgen, wordt dit als aangenaam, comfortabel en minder vermoeiend ervaren. Met name voor een aantal oncologiepatienten kan thuistransfusie een uitkomst zijn.” Amphia wil deze patienten graag tegemoet komen met de mogelijkheid van een thuistransfusie vanaf 1 september.

Thuistransfusie
Aan een thuistransfusie zijn strenge regels verbonden. De verantwoordelijke internist van het Amphia Ziekenhuis beoordeelt samen met de huisarts en de laboratoriumspecialist of de transfusie thuis gegeven kan worden. Een van de eisen is dat de patient bekend moet zijn in het Amphia Ziekenhuis en hier al eerder een probleemloze transfusie heeft ontvangen. Dit betekent dat slechts een beperkt aantal patienten in aanmerking komt voor een bloedtransfusie aan huis. “Ook al gaat het om een kleine groep ernstig zieke patienten, voor hen is deze transfusie juist extra belangrijk. Daarom heeft Amphia deze nieuwe service gerealiseerd,” aldus Adriaan van Gammeren.

Bloedtransfusie
Een bloedtransfusie is het overbrengen van bloed uit de ader van de ene persoon (donor) in de ader van een ander (patient). Vroeger vond deze transfusie direct plaats, tegenwoordig indirect. Het gedoneerde bloed gaat eerst naar de landelijke bloedbank van Sanquin. Hier wordt het bloed door het laboratorium onderzocht en omgezet in specifieke bloedproducten, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes en bloedplasma. De patient krijgt alleen die bestanddelen die hij daadwerkelijk nodig heeft voor zijn ziekte. Ieder jaar ontvangen zo’n 250.000 patienten in Nederland een succesvolle bloedtransfusie. In Amphia zijn dat jaarlijks circa 3.000 patienten. Dit zijn slachtoffers van ongevallen, maar ook oncologiepatienten waarbij de bloedaanmaak verstoord is. Van deze transfusies vindt 99% in het ziekenhuis plaats.

Samenwerking
Thebe Thuiszorg is verheugd dat in de regio Breda nu ook de thuistransfusies mogelijk zijn. Hans Meij, directeur Innovatie van Amphia, sluit zich hierbij aan: “Om de patient nog meer van dienst te kunnen zijn, zijn we erg blij dat de samenwerking tussen ons laboratorium, de medisch specialisten van Amphia en de huisartsen nu is uitgebreid met het Medisch Technisch Handelen team van Thebe Thuiszorg.”

Recente artikelen