Borstkankervereniging Nederland scherpt criteria keurmerk aan

Array

Amphia trots op roze lintje voor goede borstkankerzorg
Het Amphia Ziekenhuis behoort voor het tweede jaar op rij tot de ziekenhuizen in Nederland met goede borstkankerzorg. Dit maakte Borstkankervereniging Nederland (BVN) afgelopen vrijdag bekend. BVN heeft dit jaar slechts aan 63 van de 91 ziekenhuizen het roze lintje uitgereikt wegens aangescherpte criteria. Elout Vos, directeur Kwaliteit van Amphia: “Wij zijn uitermate trots om opnieuw dit keurmerk te mogen ontvangen.”

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft in 2010 de Monitor Borstkankerzorg ontwikkeld. Deze monitor laat zien hoe de borstkankerzorg in Nederlandse ziekenhuizen is geregeld en hoe patienten deze zorg ervaren. Het combineren van informatie over de medische zorg zoals het aantal operaties met patientenervaringen maakt deze monitor tot een uniek en gewaardeerd instrument.

Werkwijze Amphia
Borstkankerchirurg dr. E. Luiten is blij met de erkenning van BVN voor de werkwijze die het Amphia Ziekenhuis hanteert. “Bij een vermoeden van borstkanker, kan een patient binnen twee werkdagen bij het Amphia Borstcentrum terecht.” Hij vervolgt: “Omdat we begrijpen dat een patient graag meteen wil weten wat er aan de hand is, doen wij de onderzoeken zo veel mogelijk op één dag en hoort iemand vrijwel direct waar zij aan toe is.” Verder hecht het Amphia Ziekenhuis veel waarde aan de mening van patienten en werkt daarom met vragenlijsten om inzicht te krijgen in de behoefte van patienten en te leren van hun ervaringen. Deze patientgerichte benadering is een van de criteria van BVN.

Maatwerk
Bij behandeling van borstkanker krijgt een patient in Amphia een eigen chirurg en oncoloog, die volgens de nieuwste behandelmethoden werken. Extra aandacht wordt besteed aan het vrouw zijn en vrouw voelen. “Omdat geen vrouw hetzelfde is, bieden wij altijd maatwerk. Een team van toegewijde experts zet zich in voor een optimaal resultaat, waarbij ook oog is voor het cosmetische aspect,” legt dr. Luiten uit. In het Amphia Borstcentrum behandelen ze jaarlijks meer dan 400 nieuwe patienten. Hiervan wordt meer dan 75% van de patienten borstsparend geopereerd. Verder zijn er allerlei vormen van begeleiding mogelijk, van psychosociale ondersteuning tot make-up workshops. Daarnaast lopen ook mannen een risico op borstkanker en dit aantal neemt de laatste jaren opvallend toe.

Borstcentrum
Met het raadplegen van Monitor Borstkankerzorg kunnen patienten samen met familie en eventueel met hun huisarts een weloverwogen keuze voor een erkend ziekenhuis met een gespecialiseerd mammateam en hoogwaardige zorg maken. Ook voor advies of een second opinion kunnen mensen bij Amphia terecht. Elout Vos: “Als grootste borstkanker behandelcentrum van Zuid-Nederland is het verkrijgen van dit keurmerk een mooie waardering voor Amphia.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen