Ziekenhuizen bundelen krachten rondom MS-patiënt

Array

Om patienten met Multiple Sclerose (kortweg MS) optimaal te kunnen behandelen is door vier ziekenhuizen het Regionaal MS Centrum Oost Brabant opgericht. In het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, het ziekenhuis Bernhoven in Veghel/Oss, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, ontvangen MS-patienten daardoor in de eigen omgeving de best mogelijke chronische zorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en met de nieuwste medicatie. Op donderdag 29 september 2011 wordt tijdens een symposium in het Evoluon in Eindhoven het Regionaal MS Centrum Oost Brabant officieel geopend.

In het expertisecentrum werken de regionale ziekenhuizen samen en delen hun kennis en ervaring. In plaats van centralisatie van zorg – met lange reistijden, weinig flexibiliteit en geen kennis van de lokale zorgsituatie – wordt in de vier ziekenhuizen optimale zorg geboden in de directe omgeving van de patient.

Multiple Sclerose is een vooralsnog niet te genezen ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het is de meest voorkomende invaliderende aandoening bij jongvolwassenen. In Oost Brabant wonen naar schatting 1000 MS-patienten. Kenmerkend is dat het ziekteproces zich moeilijk laat voorspellen. Zonder aanwijsbare aanleiding kan een patient in korte tijd hard achteruit gaan. Naarmate de ziekte langer duurt, kan de patient minder mobiel worden en neemt de zorgbehoefte vaak toe.

Deskundige behandeling van MS-patienten kan het ziekteverloop vertragen en de gevolgen van de aandoening verlichten. Door de samenwerking in het Regionaal MS Centrum Oost Brabant zijn in de vier ziekenhuizen deskundige behandelteams ontstaan die onmiddellijk de juiste hulp kunnen bieden aan de patient en aan zijn/haar familie. Daarnaast is het initiatief genomen om fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten in de regio door middel van aparte trainingen MS-gespecialiseerd te krijgen. Het Regionaal MS Centrum verleent ook zorg buiten de muren van het ziekenhuis. Indien nodig vinden consultaties plaats in verpleeghuizen, evenals huisbezoeken aan patienten.

Het MS-centrum is een initiatief van de neurologen Michel Bos (St. Anna Ziekenhuis) Marielle Bartolomeus (Bernhoven), Gerald Hengstman (Catherina Ziekenhuis) en Maaike Bos (Elkerliek).

Op donderdag 29 september wordt het officiele startsein gegeven voor de opening van het Regionaal MS Centrum Oost Brabant. ’s Ochtends is in ’t Boshuys in Best een vrij toegankelijk  symposium voor MS-patienten en hun partners en ’s middags wordt in het Evoluon in Eindhoven het openingssymposium gehouden. Aanmelden voor het symposium in Best kan door een mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van ‘ochtendprogramma’ of te bellen met 040-2397050.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen