Nieuwe zorgoplossing stelt ‘handen aan het bed’ veilig

Array

ORTEC, het bedrijf dat zich specialiseert in geavanceerde planningssoftware en Business Intelligence & Datawarehouse specialist Performation hebben samen het FlexCure Dashboard ontwikkeld. Met dit Dashboard kan binnen een half jaar 5% efficiency bereikt worden op de inzet van verpleegkundig personeel met een verbeterde patientzorg. Daarnaast daalt de personeelsformatie met 5 tot 10%, doordat met behulp van FlexCure de personeelsinzet beter afgestemd wordt op de bedbezetting.

Het FlexCure Dashboard stelt zorgmanagers en roosterplanners in ziekenhuizen in staat om een tot twee weken vooruit te bepalen in hoeverre het dienstrooster van de verpleegkundigen aansluit op de patientenstroom en de daaruit berekende warme bedbezetting. Directeur Cok de Groot van Performation licht toe: “Het FlexCure Dashboard combineert daartoe roostergegevens uit ORTEC’s dienstroostersysteem ORTEC Harmony met data uit het Elektronisch Patientendossier (EPD) die de te verwachten warme bedbezetting bepalen. Denk aan onder meer de opnameplanning en de OK-planning.”

Pilotklant het Westfriesgasthuis spreekt van bemoedigende resultaten: “Medewerkers tonen door het Dashboard een grotere bereidheid en inventiviteit om door slim plannen met minder oproep toch de ‘handen aan het bed’ veilig te stellen”, aldus Theo Karsten, Coördinerend manager Westfriesgasthuis. “Ik verwacht dat we op termijn met gelijkblijvende zorg aan patienten met minder mensen vooruit kunnen. Het ziet er nu naar uit dat het Dashboard onze beste investering is op dit terrein.”

Rol Zorgmanagers
Health Care Director Willem-Jan Verhoef stelt: “We merken dat er in de markt veel behoefte is aan een dergelijke oplossing, omdat het nog te vaak voorkomt dat er bij het verpleegkundig personeel een buffercapaciteit wordt ingebouwd om piekomenten te kunnen ondervangen.” Cok de Groot vult aan: “Onderzoek bij enkele ziekenhuizen en instellingen heeft uitgewezen dat deze buffer, afhankelijk van de afdeling, tussen de 10 en 25% van de inzet bedraagt. Desondanks – zo kwam ook naar voren uit dit onderzoek – vinden veel verpleegkundigen dat patienten regelmatig (ongeveer 15% van hun diensten) te lang moeten wachten als ze op het belletje drukken.”
Willem-Jan Verhoeft: “Met de invoer van het FlexCure Dashboard is dit voortaan verleden tijd. Daarnaast verandert de rol van de zorgmanagers en de roosterplanners en zal de flexpool intensiever ingezet worden. Stuk voor stuk voordelen, waar zorginstellingen veel baat bij hebben.”

Performation & het Zorg Initiatief
Performation bestaat uit 30 specialisten op het gebied van consultancy rond en de implementatie en acceptatie van Management Informatie Systemen en datawarehouses. Recent is de Business Intelligence & Datawarehouse specialist toegetreden tot Zorg Initiatief. Performation versterkt hiermee het bestaande samenwerkingsverband tussen softwareleveranciers AFAS ERP Software, De Heer Software en ORTEC. Zorg Initiatief biedt een geïntegreerde totaaloplossing voor het automatiseren van de administratieve processen rondom patienten en medewerkers.

De totaaloplossing van Zorg Initiatief biedt zorginstellingen en ziekenhuizen belangrijke managementinformatie die altijd actueel en direct zichtbaar is in overzichtelijke rapportages, analyses en cockpits. Met behulp van de Business Intelligence-oplossing van Performation wordt deze informatie nog verder gebundeld en geïntegreerd. Dit resulteert in een integraal dashboard met ken- en stuurgetallen van een zeer hoog niveau. Meer informatie over het Zorg Initiatief is te vinden op www.zorginitiatief.nl.

ORTEC in de gezondheidszorg
ORTEC is de grootste gespecialiseerde aanbieder van geavanceerde softwareoplossingen en consultancydiensten voor planning in de zorg. De ORTEC producten en adviezen geven zorginstellingen meer grip op hun planning en leiden tot een optimale afstemming van vraag en aanbod. Meer dan de helft van de 100 grootste zorginstellingen in Nederland en Belgie maakt gebruik van de producten en diensten van ORTEC om de efficientie én kwaliteit van hun personeelsinzet en zorglogistiek te verhogen.

ORTEC biedt zowel stand-alone, als ook maatwerk en SAP®-gecertificeerde oplossingen, ondersteund door strategische partners (op gebied van HR, ERP, ZIS, ECD, EPD). De personeelsplanningoplossing ORTEC Harmony, belangrijk onderdeel van onze integrale planningsaanpak, wordt inmiddels gebruikt voor het opstellen van de dienstroosters van ruim 250.000 medewerkers bij meer dan 150 zorginstellingen. ORTEC heeft meer dan 1550 klanten wereldwijd, 550 werknemers en verschillende kantoren in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Oost Azie. www.ortec.nl en http://www.ortec.nl/industries/hc.aspx.

Meer informatie
Meer informatie over personeelsplanning
Meer informatie over het Zorg Initiatief

 

 

Recente artikelen