Nieuwe productstructuur ggz voor 2012 beschikbaar

Array

De DBC-release ten behoeve van de ggz voor 2012 (RG12a) is beschikbaar op de website van DBC-Onderhoud. De release kent onder andere aanpassingen op het gebied van verblijf en behandelgroepen. De tarieven van deze release worden later uitgeleverd.

 De productstructuur voor 2012 is verbeterd en  kent enkele wijzigingen ten opzichte van de huidige versie. De wijzigingen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de partijen in het veld  en de NZa. De belangrijkste passeren hieronder de revue.

Doorontwikkeling verblijf
Er is een nieuwe indeling voor verblijf ontwikkeld met zeven categorieen verblijfprestaties voor 24-uurs verblijf. De indeling is gemaakt op basis van herkenbaarheid en hanteerbaarheid van het model, en de verbetering van de kostenhomogeniteit ten opzichte van het vorige model.

Afschaffen varianten behandelgroepen
In de productstructuur van de RG12a komen geen varianten meer voor in de behandelgroepen. Uit onderzoek is gebleken dat de kostenhomogeniteit van de productstructuur voldoende is geborgd en niet wordt verbeterd door behandelgroepen op te splitsen in varianten.

Nieuwe hoofdgroepen Eetstoornissen en Somatoforme stoornissen
De diagnosen Eetstoornissen en Somatoforme stoornissen maken in de productstructuur 2012 geen deel meer uit van de hoofdgroep Restgroepdiagnosen.. Door voor deze twee diagnosen aparte hoofdgroepen te maken, wordt duidelijker voor welke diagnose een patient werd behandeld.

Afschaffen No-show
De activiteit No-show en de daarmee gemoeide tijd (uitgezonderd de reistijd) is niet meer als verzekerde zorg krachtens de zorgverzekeringswet te declareren. Daarmee kan voor clienten  die niet op een afspraak komen geen tijd meer worden geboekt.

Tarieven
NZa heeft de productstructuur en de tarieven voor 2012 vastgesteld. De minister van VWS zal voor 2012 maatregelen doorvoeren in de ggz. Dit zal tot aanpassingen in de productstructuur (prestaties en/of tarieven)  leiden. Rond 1 december 2011 wordt een update van de release uitgeleverd, waarin de aanpassingen zijn  verwerkt. Om verwarring te voorkomen zijn de tarieven in deze release op € 0,01 gezet.

Downloads
De uitgeleverde documenten en tabellen vindt u hier. Voor meer informatie over doorgevoerde wijzigingen kunt u het wijzigingendocument raadplegen.

bron:  DBC onderhoud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen