Diagnose en behandeling dikkedarmkanker kan beter

Array

Niet alle ziekenhuizen volgen de landelijke richtlijnen voor diagnose en behandeling van dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Marloes Elferink, die hierop vandaag promoveert aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Patienten met dikkedarmkanker krijgen niet overal dezelfde behandeling, blijkt uit het promotieonderzoek. De verschillen hangen gedeeltelijk samen met de opleidingsstatus, hoe vaak men dikkedarmkanker behandelt en de kenmerken van de patientenpopulatie, maar dat verklaart de variatie tussen de individuele ziekenhuizen niet. Pathologielaboratoria en ziekenhuizen blijken daarnaast sterk te verschillen in hoe nauwkeurig zij de lymfeklieren onderzoeken op uitzaaiingen.

Elferink deed haar onderzoek bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Zij promoveert hierop op 7 september aan het LUMC. Meer informatie vindt u op de site van IKNL.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen