Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt over pijnloze vergruizer

Array

Patienten met nierstenen kunnen sinds kort vrijwel pijnloos en snel hun stenen laten vergruizen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De speciale vergruizer waar het ziekenhuis over beschikt, maakt verdoving overbodig. Het apparaat staat nog maar op 2 andere plaatsen in Nederland. Dat patienten snel geholpen kunnen worden, komt omdat het ziekenhuis een zogenaamd zorgpad heeft ingericht. De zorg is afgestemd op de patienten en verschillende medisch specialismen werken samen. Daardoor kunnen patienten binnen drie dagen na hun bezoek aan de huisarts al behandeld worden.

Patienten kunnen na verwijzing van een huisarts elke dag terecht in het ziekenhuis om een diagnose te laten stellen. Tijdens het ziekenhuisbezoek wordt eventueel pijnmedicatie gegeven en worden onderzoeken verricht om de positie en grootte van de niersteen in beeld te brengen. Aan de hand daarvan wordt bepaald of niersteenvergruizing mogelijk is. Meestal is dit het geval. Op drie middagen in de week kunnen patienten hun nierstenen laten vergruizen. Afhankelijk van de klachten kunnen patienten in het ziekenhuis blijven tot zij behandeld zijn.

Zorgpad

Dat patienten snel terecht kunnen en snel geholpen kunnen worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt omdat het een zorgpad Steenlijden heeft ingericht. De zorgprocessen binnen een zorgpad zijn volledig afgestemd op de patient. Zorgpaden vereisen een andere werkwijze en zijn altijd multidisciplinair. Bij het inrichten ervan wordt de weg die de patient aflegt in het ziekenhuis onder de loep gelegd en worden waar nodig verbeteringen aangebracht.

 

Nierstenen

Een niersteen is een samenklontering van zoutkristallen in de nieren en de urinewegen. Een niersteen is opgebouwd uit een groot aantal kleine kristallen die gevormd zijn in de urine. Deze kristallen ontstaan uit zouten. Deze zouten zijn over het algemeen in grote hoeveelheden aanwezig in de urine, samen met andere stoffen die uitgescheiden moeten worden. Als de steen te groot is om het lichaam langs de natuurlijke weg te verlaten, laat de niersteenvergruizer hem in kleine stukjes uiteen vallen.

 

 

Recente artikelen