Multidisciplinaire adviezen over werkhervatting na operatieve ingreep

Array

Werkhervatting na gynaecologische ingrepen, zelfs na kijkoperaties, duurt erg lang. Het gevolg is dat men moeilijk aan de slag komt of zelfs arbeidsongeschikt raakt. Vaak gaat dit gepaard met onzekerheid, terugval van algehele gezondheid en veel mentale problemen bij patienten. Artsen geven vaak onduidelijke of tegenstrijdige adviezen na een operatie. Daarom heeft VU medisch centrum samen met verschillende beroeps- en patientenverenigingen een onderzoek uitgevoerd om te komen tot een multidisciplinaire richtlijn voor postoperatieve adviezen rond werkhervatting. De resultaten hiervan zullen vandaag door het gezaghebbende tijdschrift `BJOG : An International Journal of Obstetrics and Gynaecology’ gepubliceerd worden.

Er bestaat een grote behoefte bij zowel artsen als patienten aan goede adviezen over werkhervatting, niet alleen na gynaecologische operaties maar ook na andere chirurgische ingrepen. Er is sprake van veel onzekerheid bij patienten en hun werkgevers over wat wel en niet kan, mede door tegenstrijdige adviezen van artsen. Eén van de mogelijke oorzaken is onvoldoende kennis en afstemming bij huis-, bedrijfsartsen en gynaecologen over het effect van operaties op het herstel en terugkeer naar werk. Er bestaan namelijk nog geen duidelijke richtlijnen voor artsen wanneer patienten na een chirurgische ingreep weer aan de slag kunnen.

Afdelingen sociale geneeskunde en verloskunde en gynaecologie van VUmc, hebben samen met vier medische beroepsverenigingen (huisartsen, gynaecologen, bedrijfs- en verzekeringsartsen) en twee patientenorganisaties een onderzoek uitgevoerd om richtlijnen voor het hervatten van (werk) activiteiten te ontwikkelen.

In het onderzoek zijn door een expertpanel van gynaecologen, huis- en bedrijfsartsen gezamenlijk multidisciplinaire adviezen ontwikkelt, om patienten na een gynaecologische operatie adviezen op maat te geven voor het hervatten van (werk) activiteiten. Met deze adviezen kunnen patienten hun activiteiten weer hervatten en het geeft hen tevens inzicht in tijdelijke noodzakelijke aanpassingen in de thuis- en werksituatie. De verwachting is dat deze adviezen bijdragen aan een toegenomen kwaliteit van leven doordat ze het herstel bespoedigen en het risico op arbeidsongeschiktheid verminderen. Tevens zal het leiden tot hogere tevredenheid over de geleverde zorg doordat tegenstrijdige adviezen hiermee worden voorkomen.

De adviezen vormen de basis van een multidisciplinaire richtlijn. De effectiviteit hiervan wordt momenteel geevalueerd door een grote groep patienten, artsen en werkgevers. De resultaten hiervan worden begin 2012 verwacht.
bron: Origineel

Bron: VU medisch centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen