Hoe voorkomen we 3,3 miljoen doden per jaar?

Array

Neem elke veel voorkomende chronische ziekte: diabetes, kanker, hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk, obesitas en je zult een alarmerende link vinden naar inactiviteit. Ondanks de stimulering vanuit de overheid om mensen in beweging te krijgen, blijven teveel mensen inactief en ervaren zij grootschalig de nadelen hiervan. De World Health Organisation (WHO) meldt dat fysieke inactiviteit de vierde oorzaak van overlijden is, met meer dan 3,3 miljoen doden per jaar.

Exercise is Medicine (EIM), een initiatief gecoördineerd door het American College of Sports Medicine (ACSM) stimuleert om fysieke activiteiten een integraal onderdeel te maken van de patient/dokter discussie gedurende elk bezoek. Patienten zouden een ‘recept’ moeten ontvangen voor bewegen of een verwijzing naar een beweeg/fitness professional. Dat zal alleen maar meer worden als ook echt wetenschappelijk wordt bewezen dat fitness een positieve invloed heeft op het beweegpatroon van de deelnemers en dus op de gezondheid.

Schijf van 3 als recept
Exercise is Medicine, dat is opgericht in 2007 en Bewegen is Medicijn dat hier in Nederland is opgericht in 2009, werken eraan om de ‘Schijf van 3-boodschap’ over te brengen naar iedere burger.

Met de schijf van 3 willen we inactieve mensen stimuleren om in actie te komen en actieve mensen stimuleren om de Schijf van 3-norm te halen”, zegt John van Heel van Bewegen is Medicijn.

De schijf van 3 is samengevat vanuit duidelijke internationale richtlijnen. Deze geven aan dat we meer dan 40 chronische ziekten/aandoeningen kunnen voorkomen door minimaal 150 minuten per week te bewegen. Dit minimaal 30 minuten per dag, waarvan drie keer 20 minuten intensiever en additioneel twee keer per week spiertraining, zo’n 8 tot 10 oefeningen per keer. De richtlijnen reflecteren grote wetenschappelijke onderzoeken over de gezondheidsvoordelen van bewegen en vormen de basis voor duizenden gezondheidsorganisaties, zoals Exercise is Medicine van ACSM en Bewegen is Medicijn van EFAA in Nederland.

 Nationaal Beweeg Onderzoek
In oktober 2011 start Bewegen is Medicijn in Nederland een landelijk beweegonderzoek om te achterhalen hoe Nederland volgens de schijf van 3 beweegt. Door een standaard beweegadvies aan te reiken wil ‘Bewegen is Medicijn’ dichter bij de zorgsector komen. De noodzaak hiervan is groot omdat door samenwerking met de zorgsector inactiviteit beter kan worden bestreden.

Het Nationaal Beweeg Onderzoek is daarom groots opgezet. Peter Wolfhagen van Activity Workx leidt het project en onderzoeksbureau Kennispraktijk voert het onderzoek uit. De initiatiefnemers zijn op zoek naar 20.000 deelnemers – verspreid over het hele land – van alle leeftijden en met verschillende conditieniveaus.

Vooraf inschrijven voor het Nationaal Beweeg Onderzoek dat op 1 oktober start kan op www.bewegenismedicijn.nl

Nationaal Beweeg Onderzoek

Vanuit het landelijk initiatief van Bewegen is Medicijn (www.bewegenismedicijn.nl) wordt vanaf 1 oktober gestart met het Nationale Beweeg Onderzoek . Deelnemers krijgen geheel gratis een persoonlijke beweeganalyse en ontvangen een advies voor de toekomst. Deelnemers kunnen zich vanaf nu gratis inschrijven via www.bewegenismedicijn.nl voor het nationale beweeg onderzoek. Op 1 oktober ontvangt men dan de uitnodiging voor het onderzoek. De initiatiefnemers zoeken 20.000 deelnemers, verspreid over het hele land, ongeacht leeftijd of conditieniveau.

Recente artikelen