10.000 euro voor project dat bijdraagt aan verbetering kwaliteit zorg

Array

Genomineerden Univé Paludanus Prijs bekend
De nominaties voor de Univé Paludanus Prijs zijn bekend: de drie zorgorganisaties die dit jaar kans maken op de prijs van 10.000 euro zijn VieCuri Medisch Centrum uit Venlo, ziekenhuis Rijnstate uit Arnhem en Triade Flevoland. De Univé Paludanus Prijs is bedoeld voor projecten in de zorg die eraan bijdragen dat patienten en clienten zélf een duidelijke kwaliteitsverbetering ervaren.

Over de drie genomineerde projecten:
VieCuri Medisch Centrum Venlo: niet-chirurgische behandeling van morbide obesitas

Voor patienten met ernstige obesitas bestaat behandeling meestal uit een operatie. VieCuri heeft een programma waarin patienten in drie jaar leren hun leefstijl structureel te veranderen. De patient krijgt behandeling in groepsvorm, afgewisseld met individuele consultaties bij internist, physician-assistent, dietist, inspanningsfysioloog en soms psycholoog. Patienten vallen gemiddeld 19 kg af in 18 maanden. Zo kan operatie in 20-25% van de gevallen vermeden worden. Medicatie wordt in die gevallen afgebouwd en sommige ziektes worden beter ingesteld of genezen.

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem: CT-scan op inloop, werken zonder wachtlijst
Voor een CT-scan bestond voorheen een afspraaktijd van gemiddeld twee weken met daaraan vastgekoppelde dagen dat het CT-onderzoek mogelijk was. Door aanpassingen in het proces kan de patient nu zelf bepalen wanneer hij voor CT-onderzoek komt, meestal aansluitend aan het specialistenbezoek. De patient kan direct terecht en is voor sommige CT-onderzoeken enkele minuten later weer klaar. De productie van de CT-scan is door deze aanpassingen met 30 procent toegenomen. De veiligheid van de patient is aan alle kanten gewaarborgd.

Triade Flevoland in Almere: Zó Actief
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen met een beperking te weinig beweegt. Triade ontwikkelde in samenwerking met de regionale ROC?s een programma dat mensen met een verstandelijke of psychosociale beperking stimuleert om meer te gaan bewegen. Studenten van ROC Sport en Bewegen begeleiden wekelijks op twaalf dagbestedingslocaties in Almere 140 clienten met bewegingsactiviteiten als zwemmen, huiskamerfitness, wandelen, vissen of bijvoorbeeld judo. De clienten ervaren dat bewegen niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor een betere motoriek, minder overgewicht en een beter humeur.

Onafhankelijke jury
Van de drie genomineerde projecten wordt een professionele video gemaakt, die de organisaties kunnen gebruiken om hun project meer bekendheid te geven. Voor de winnaar is er bovendien een geldbedrag van 10.000 euro, en alle drie de projecten ontvangen een onderscheiding. Een onafhankelijke jury onder leiding van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra beslist op dinsdag 6 december wie de winnaar is. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

Het is de dertiende keer dat de Univé Paludanus Prijs wordt uitgereikt. Meer informatie over de Univé Paludanusprijs: www.unive.nl/paludanusprijs

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen