Samenwerking DSM en UMCG over rol voeding bij Healthy Ageing

Array

DSM en het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan een samenwerking aan gericht op de rol van voeding bij Healthy Ageing. DSM en UMCG zullen samen onderzoeksprojecten gaan uitvoeren over de rol van microvoedingsmiddelen, in het bijzonder vitaminen, bij gezond ouder worden en bij een langere levensduur. Hiertoe hebben de bedrijven een overeenkomst getekend.

Binnen het UMCG-onderzoekinstituut ERIBA (European Institute for the Biology of Ageing) zullen onderzoeksprojecten worden uitgevoerd over de rol van microvoedingsstoffen bij stofwisseling en genregulatie. In het LifeLines-onderzoek van het UMCG zal informatie worden verzameld over de inname van voedingsstoffen en markers van de voedingsstatus, evenals over het effect van tekorten aan voedingsstoffen gedurende de levenscyclus. LifeLines is een groot onderzoek waarbij de gezondheid van 165.000 deelnemers uit de noordelijke provincies van Nederland wordt gevolgd en waarbij drie generaties zijn betrokken. LifeLines is gericht op onderzoek naar universele risicofactoren en de bijbehorende invloedfactoren voor ziekten met meerdere oorzaken. 

Onderdeel van de samenwerking is ook het opzetten van een onderwijsprogramma voor studenten in de medische wetenschappen op het gebied van voedingswetenschappen. Dit programma is vooral gericht op de rol van vitaminen en microvoedingsstoffen bij gezondheid en ziekte. De samenwerking omvat verder cosponsorschap van promovendi die bij het UMCG en onderzoekslaboratoria van DSM werkzaam zullen zijn. Deze benadering zal de vertaalslag van nieuwe wetenschappelijke benaderingen naar voedingsgerichte oplossingen versterken.

Dit programma zal bijdragen aan het behalen van de doelen van de Europese Unie om vóór 2020 de kwaliteit van leven te verbeteren en de bevolking twee gezonde levensjaren erbij te geven. In het kader van ‘Bright Science’ is DSM al enkele jaren bezig met verschillende projecten waarin de rol van microvoedingsstoffen bij het ontwikkelen van nieuwe voedingsgerichte oplossingen wordt onderzocht. Niettemin is er meer wetenschappelijk onderzoek en zijn er meer voedingsstudies nodig om beter inzicht te krijgen in de complexe rol die microvoedingsstoffen spelen in de fysiologie van de mens bij het gezond ouder worden.

Healthy Ageing is een belangrijk thema in de moderne samenleving. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een evenwichtig dieet met essentiele voedingsstoffen en mineralen een belangrijke bijdrage levert aan het terugdringen van chronische ziekten en aan het gezond ouder worden. Het is van essentieel belang om evidence-based concepten te ontwikkelen om de voeding te verbeteren en gefundeerde informatie aan te reiken over microvoedingsstoffen. Zo kunnen we het vakgebied verder ontwikkelen en de mogelijkheden voor gezond leven bevorderen. Recente wetenschappelijk ontwikkelingen op het gebied van interacties tussen voeding en genen en analytische scheikunde bieden nieuwe inzichten in de werking van vitaminen en in persoonsgebonden verschillen met betrekking tot de behoefte aan voedingsstoffen.

DSM – Bright Science. Brighter Living.™
Koninklijke DSM N.V. is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties in Life Sciences en Materials Sciences met elkaar te verbinden bewerkstelligt DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang en creeert daarmee duurzame waarde voor al zijn stakeholders. DSM ontwikkelt innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering in wereldwijde markten zoals voeding en voedingssupplementen, persoonlijke verzorging, diervoeder, geneesmiddelen, medische materialen, auto’s, verf, elektrotechniek en elektronica, life protection, alternatieve energie en biogebaseerde materialen. DSM’s 22.000 werknemers realiseren een netto jaaromzet van circa € 9 miljard. DSM is genoteerd aan NYSE Euronext. Meer informatie is te vinden op www.dsm.com 

Over het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Het UMCG is het enige academische ziekenhuis in Noord-Nederland en is daarom voor veel patienten het laatste verwijspunt. Het UMCG laat Healthy Ageing terugkomen in alle kerntaken van de organisatie: onderzoek, patientenzorg en onderwijs. Het onderzoek op het gebied van Healthy Ageing is samengebracht in het Groningen Institute for Healthy Ageing. Dit instituut vormt de overkoepelende organisatie waar de activiteiten op het gebied van gezond ouder worden zijn ondergebracht, d.w.z. het cohortonderzoek LifeLines, het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde (UCO) van het UMCG en het European Research Institute on the Biology of Ageing (ERIBA). Meer informatie is te vinden op www.umcg.nl en www.lifelines.nl

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen