KNMG: geen samenhang in maatregelen VWS

Array

VWS begroting bevat veel ad hoc bezuinigingen die de zorg bedreigen
De KNMG vindt het positief dat de begroting van VWS als enige nog wat mag groeien. Het probleem is echter dat gepoogd wordt de reele zorgkostenontwikkeling te beteugelen zonder samenhang. Daardoor hebben maatregelen op de ene plek nadelige effecten op de andere. Zo zal de bezuiniging op de huisartsenzorg leiden tot een groter beroep op de duurdere tweedelijns zorg, waar vervolgens geen capaciteit is om dat op te vangen.

Samenhangende ombuigingen zijn een voorwaarde om zowel de kwaliteit als de doelmatigheid op termijn te dienen. Dat biedt deze begroting niet. De snelle bezuinigingen die worden ingeboekt, benadelen chronisch zieken, ondermijnen de preventie en duurzame inzetbaarheid, verminderen de toegankelijkheid van eerstelijns zorg en spelen echelons tegen elkaar uit. De KNMG roept de minister op, beleid mèt het veld te ontwikkelen, en pleit ook voor een volksgezondheid-effectrapportage (VER), waarmee de effecten van beleidsmaatregelen in kaart worden gebracht.

 

Al geruime tijd waren veel maatregelen van VWS bekend: bezuinigingen op de GGZ, de huisartsenzorg, de preventie en gezondheidsbevordering, de chronisch zieken en de tolkendienst, de patientenorganisaties, het PGB en het verzekerde pakket.

Er zijn ook positieve zaken in het VWS beleid: het akkoord tussen zorgverzekeraars, ziekenhuizen en VWS over beheerste kostenontwikkeling, de invoering van prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg, het akkoord tussen VWS, OMS en NVZ over de bekostiging van medisch specialistische zorg en het streven om hooggespecialiseerde zorg te concentreren en zo de kwaliteit en doelmatigheid ervan te bevorderen. Ook de voorgenomen uitvoering van de AWBZ door de zorgverzekeraars is een goede eerste stap. De minister neemt echter maatregelen in de afzonderlijke sectoren (GGZ, tweede lijn, eerste lijn, patientenbudget) die niet samenhangen. Maatregelen in het ene echelon hebben grote, nadelige effecten voor andere echelons. Zo leidt de bezuiniging op de huisartsenzorg tot een groter beroep op de duurdere tweedelijns zorg, waar dan vervolgens geen capaciteit voor is. Met deze voorspelbare effecten lijkt zij geen rekening te houden. Mede daarom pleit de KNMG voor het ontwikkelen van beleid door VWS samen met het veld, o.a. op geleide van een in te stellen volksgezondheid-effectrapportage (VER). Hiermee maken de overheid en het veld op transparante wijze de gevolgen van beleid op korte en lange termijn zichtbaar.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen