Online college over hart- en vaatziekten

Duizenden scholieren konden vandaag live meedoen met het internetcollege ‘120 Beats per minute’. De Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, het Landelijk Coördinatiepunt NLT en de Hartstichting organiseerden dit college als opening van het schooljaar voor het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT). De uitzending was van 10.00 tot circa 11.15 uur en te volgen viainternet.

Promovenda Sanne de Jong van het UMC Utrecht nam scholieren mee door de wereld van hart- en vaatziekten. Scholieren konden reageren en vragen stellen via twitter. Sanne vond het spannend maar verheugde zich op het geven van het college: “Het onderwerp spreekt iedereen wel aan, denk ik. Bijna iedereen kent wel iemand die hartproblemen heeft. Maar wat is er dan precies aan de hand? En wat als iemand nou plotseling een hartstilstand krijgt?”

Reanimatiepracticum
Twee weken geleden kreeg een aantal leerlingen van Sanne de Jong in het UMC Utrecht een reanimatiepracticum als onderdeel van de NLT-lessen over hart en vaten. “Het is best heftig als je je voorstelt dat het gaat om leven en dood. We hebben filmopnamen gemaakt, die ik op 19 september gebruik in het college.”

Natuur, Leven en Technologie
Het schoolvak Natuur, Leven en Technologie (NLT) bestaat sinds 2007. Het wordt gegeven op havo en vwo, en is een keuzevak voor bovenbouwleerlingen met een bètaprofiel. Elk jaar komen er nieuwe scholen bij met NLT. Het vak bestaat uit losse modules over uiteenlopende onderwerpen, zoals forensisch onderzoek, geneeskunde en ruimtevaart. Er zijn zo’n 70 modules waaruit scholen kunnen kiezen, en elk jaar komen er nieuwe bij. Al het lesmateriaal is gratis en staat op internet.

Hartstichting investeert in opleiding onderzoekers De Hartstichting wil dat wetenschappers in de toekomst slimme ideeen bedenken voor het opsporen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. We investeren daarom in de opleiding van onderzoekers. Van middelbare scholier tot jonge wetenschapper.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen