Santeon looft Wetenschapsprijs uit

Array

2e auteur Hilde Remmerts, tegenwoordig werkzaam bij ziekenhuis Gelderse Vallei, neemt de Santeon Wetenschapsprijs in ontvangst van Douwe Biesma, bestuursvoorzitter en portefeuillehouder onderzoek Santeon. Sabine Meijvis van het St. Antonius Ziekenhuis is kortgeleden bevallen.

Prijs gaat naar onderzoek snellere genezing longontsteking
Afgelopen vrijdag, 16 september, werd de eerste Santeon Wetenschapsdag gehouden in het Catharina- ziekenhuis te Eindhoven. Sabine Meijvis van het St. Antonius Ziekenhuis sleepte de Santeon Wetenschapsprijs in de wacht. Zij deed onderzoek naar behandeling van patienten met longontsteking. Dit onderzoek vormt tevens de aanzet tot de eerste grootschalige Santeon studie, die komende winter van start gaat.

Multidisciplinaire uitwisseling

Wetenschap en innovatie staan bij de Santeon ziekenhuizen hoog in het vaandel. Om onderzoek met elkaar te delen, nieuwe onderzoeksthema’s te verkennen en samenwerking te stimuleren, wordt voortaan jaarlijks de Santeon Wetenschapsdag georganiseerd. Alle Santeon ziekenhuizen hielden eerder dit jaar hun eigen wetenschapsdagen. De winnaars van deze ‘lokale dagen’ streden vrijdag om de Santeon Wetenschapsprijs door elk hun onderzoek te presenteren. Dit leverde een gevarieerd multidisciplinair programma op, de onderwerpen liepen uiteen van: onopgemerkte onwenselijke geneesmiddeleninteracties bij kankerpatienten, behandeling van overmatig speekselverlies bij patienten met ziekte van Parkinson, Q-koorts in Nederland en het rendement van totale heupprotheses op de lange termijn.

Kortere ligduur
De prijs voor het beste onderzoek binnen de Santeon ziekenhuizen ging naar Sabine Meijvis en collega’s van het St. Antonius Ziekenhuis. Jaarlijks lopen honderdduizend Nederlanders een longontsteking op, dertigduizend van hen belanden in het ziekenhuis. De kosten voor de gezondheidszorg zijn hoog. Deze patiënten verblijven ruim een week in het ziekenhuis. Nog altijd is longontsteking de derde doodsoorzaak. Dit alles maakt de zoektocht naar een geneesmiddel met betere werking relevant. Het onderzoek van

Meijvis laat zien dat patienten met een longontsteking korter in het ziekenhuis verblijven en een betere kwaliteit van leven ervaren als zij in de eerste vier dagen van hun verblijf worden behandeld met dexamethason (corticosteroïden); maar liefst een dag korter dan de controlegroep van patienten die de gewone behandeling ondergaan. Het onderzoek werd in juni 2011 gepubliceerd in het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Santeon studie
De Santeon ziekenhuizen gaan ook samen klinisch onderzoek doen, gericht op verbetering van kwaliteit, veiligheid en/of doelmatigheid. De eerste grootschalige Santeon studie start deze winter en is een vervolg op het prijswinnende onderzoek. Het doel is het effect van dexamethason op het verkorten van de ligduur van patienten met longontsteking te bevestigen. Een bevestiging van de resultaten en nadere analyse is nodig alvorens het gebruik van dexamethason richtlijn kan worden in de behandeling van patienten met longontsteking.

Bron: Santeon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen