Borstkanker: een betrouwbare diagnose op MRI?

Array

MRI wordt in toenemende mate gebruikt voor het vinden van borsttumoren. Het is een heel gevoelige methode. Het nadeel van deze methode is dat de specificiteit maar matig is. Dat wil zeggen: niet alle afwijkende gebieden op een borstscan houden borstkanker in. Dit zorgt voor veel onrust bij de patient en dit leidt tot hoge gezondheidskosten. Wanneer een verdacht gebied op de MRI-scan wordt gevonden, moet er met behulp van een biopsienaald een stukje weefsel worden weggehaald om te zien of dit borstkanker is. Dit gebeurt door echografie. Alleen wanneer dit gebied niet teruggevonden wordt, moet er een biopsie op de MRI-scanner verricht worden. Door te scannen op een hoge magneetveldsterkte (3 tesla) in combinatie met het gebruik van een computeranalysesysteem toont Meeuwis in haar onderzoek aan de specificiteit kunnen verhogen. Ook analyseerde zij verschillende biopsietechnieken op een 3 tesla MRI-scanner. Daaruit concludeert zij dat op 3 tesla het gebruik van een vacuümbiopsietechniek de beste methode is om een betrouwbare diagnose te stellen.

Biografie
Carla Meeuwis (Hilversum, 1974) studeerde röntgentechniek, en tevens medische wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. In 2005 startte ze haar promotieonderzoek aan het UMC Utrecht. Een paar jaar later vervolgde ze haar onderzoek bij Het UMC St Radboud. Sinds 2007 werkt ze op de afdeling Radiologie in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Met ingang van oktober gaat ze daar aan de slag als radioloog.

Datum: dinsdag 27 september 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. C. Meeuwis
Promotors: prof. dr. J.O. Barentz
Copromotors: dr. R.M. Mann, dr. H.N. van Hall
Titel promotie: Computer aided detection and guided breast biopsies using 3 tesla MRI

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen