Derde Masterclass Robot Chirurgie goed ontvangen

Array

Urologen, ok-assistenten en huisartsen uit de regio Rotterdam en de rest van het land waren zaterdag 24 september te gast in het Maasstad Ziekenhuis voor de derde Masterclass Robot Chirurgie. Voor het eerst werden -live en in 3D- twee da Vinci Robot-operaties gedemonstreerd.

De Masterclass werd door het leeuwendeel van de circa 150 bezoekers goed ontvangen. Vooral de live demonstraties werden met belangstelling bekeken in de conferentiezaal waar men, om de ingreep in 3D te kunnen volgen, van speciale brillen was voorzien.

Radicale prostatectomie en partiele tumornefrectomie
De zaal had dankzij de brillen precies hetzelfde zicht als de vanuit hun console operende urologen, die een etage hoger de demonstraties verzorgden op een van de twee robotsystemen van het ziekenhuis. Uroloog Sjoerd Klaver van het Maasstad Ziekenhuis voerde een radicale prostatectomie uit. De Vlaamse uroloog Alex Mottrie van het OLV Ziekenhuis in Aalst, deed een partiele tumornefrectomie.

Tevens was er een presentatie van het onderzoek naar de effecten van de eerste 500 robot geassisteerde radicale prostatectomieen in het Maasstad Ziekenhuis. Naast per- en postoperatieve gegevens, werden de korte termijn oncologische en functionele resultaten geanalyseerd en vergeleken met internationale literatuur.

Ervaring telt
Het overgrote deel van de patienten is na een robotoperatie snel weer op de been en in een goede conditie weer thuis. Het aantal per- en postoperatieve complicaties bleef laag. Bovendien werd aangetoond dat het percentage positieve snijranden pas na circa 150 operaties onder de 10 procent zakt. In het Maasstad Ziekenhuis ligt dat percentage nu gemiddeld op 6,6.

Dat bevestigt opnieuw de aanwijzing dat robotchirurgie een oncologische ervaring curve kent, in plaats van een gewone leercurve. Die oncologische ervaring curve lijkt bovendien langer te zijn dan aanvankelijke werd aangenomen, zeker voor urologen die niet fellowship getraind zijn.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt verder dat:
Het herstel van de continentie goed is, waarbij 97% van de mannen van <70 jaar een jaar na de operatie volledig continent is. Voor wat betreft herstel van erecties heeft circa 60 procent van de mannen een jaar na de operatie herstel van de erectie indien de ingreep bilateraal zenuwsparend werd uitgevoerd. Voorwaarde is wel dat de man preoperatief goed potent was en dat de operatie is uitgevoerd door een ervaren chirurg. Bij open en conventionele laparoscopische operaties zijn deze getallen veel lager.

Proctoren
Met meer dan 800 robotoperaties op zijn naam, profileert het Maasstad Ziekenhuis zich in Nederland als een expertisecentrum op het gebied van robot geassisteerde laparoscopische chirurgie. Het Maasstad Ziekenhuis beschikt over twee proctoren (een uroloog en een gynaecoloog) die scholing geven aan artsen van ziekenhuizen die een da Vinci systeem hebben aangeschaft.

De Masterclass was bedoeld al bijscholing voor urologen en ok-teams die reeds robotoperaties uitvoeren en voor urologen en ok-teams die van plan zijn in de toekomst robotchirurgie te gaan beoefenen. Ook waren huisartsen uitgenodigd die zich tijdens de Masterclass konden nascholen op het gebied van prostaatkanker. Alle doelgroepen kregen na het bijwonen van de Masterclass accreditatiepunten toegekend.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen