Maak een echte prioriteit van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Array
D66
D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil toelichting van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over de bezuiniging van 40 miljoen euro op het prioritaire thema Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). De andere prioritaire thema’s van het ontwikkelingsbeleid
-water, voedselzekerheid en veiligheid- krijgen wel extra geld. Hachchi: “De prioriteit van het kabinet voor SRGR laat zich niet terug zien in de begroting. Het kabinet erkent dat betere toegang tot anticonceptiemiddelen en betere seksuele en reproductieve gezondheidszorg noodzakelijk zijn. Maar dit staat haaks op wat het kabinet daadwerkelijk doet. Waarom kiest de staatssecretaris om op SRGR te bezuinigen?”

Onveilige seks in opmars
Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder weten over voorbehoedsmiddelen en over bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, waardoor onveilige seks wereldwijd in opmars is. “Het is zorgelijk dat tieners overal op de wereld geen betrouwbare informatie krijgen over veilige seks en voorbehoedsmiddelen. Nederland heeft jarenlang een vooruitstrevende en standvastige positie ingenomen bij seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nu meer dan ooit moet het kabinet zich hiervoor inzetten,” zegt Hachchi.

Informatie en voorbehoedsmiddelen
Volgens de Alliance on Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR Alliantie) overlijden jaarlijks 350.000 vrouwen in het kraambed en hebben 215 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. De sociaal-liberaal wil van het kabinet weten welke financieringskanalen in 2012 worden ingezet, bilateraal en multilateraal, om betrouwbare anticonceptie informatie te verschaffen en om hindernissen die de toegang tot voorbehoedsmiddelen belemmeren te reduceren.

Geld voor OS
Van het totale ontwikkelingsbudget besteedt het kabinet 12% aan voedselzekerheid en private sector ontwikkeling, 4% aan water, 8% aan vrede en veiligheid, en 2,5% aan SRGR. D66 vindt dit percentage te laag voor een `prioritair thema’. “Dit kabinet bezuinigt fors op ontwikkelingssamenwerking. Ik hoop dat het CDA voet bij stuk houdt om niet meer te bezuinigen op de verantwoordelijkheid om ook buiten de grenzen van Nederland en Europa te zorgen dat mensen de kansen krijgen om het leven in eigen hand te nemen,” stelt Hachchi. D66 draait in haar tegen begroting de bezuinigingen van het kabinet op ontwikkelingssamenwerking terug met 400 miljoen euro.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen