Onderzoek naar late effecten kinderkanker

Array

De Nos bericht dat de vijf Nederlandse kinderoncologiecentra  een groot onderzoek starten naar de medische gevolgen die overlevers van kinderkanker overhouden aan hun behandeling.
Eerdere studies wezen uit dat naar schatting driekwart van alle overlevers op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgt. In vier op de tien gevallen gaat het om ernstige of levensbedreigende aandoeningen zoals onvruchtbaarheid, hartaandoeningen en nieuwe vormen van kanker.

Overgang
Dat overkwam ook Esther Radstaak Brookman. In 1980 kreeg ze als 12-jarige eierstokkanker. Op haar veertiende was de behandeling klaar en was ze genezen. Nu is ze 43 jaar en vervroegd in de overgang gekomen. Ook is haar nierfunctie flink verslechterd. Ze wil aan het onderzoek meedoen, omdat ze het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk bekend wordt over de late effecten van de behandeling van kinderkanker.

Ook Inge Koning Jansen doet om die reden mee. Zij kreeg als 14-jarige in 1985 een tumor in haar oksel. Ze kreeg chemo en werd bestraald in het Emma Kinderziekenhuis. Door een van de chemokuren heeft ze later een hartaandoening gekregen. In 2006 werd duidelijk dat ze borstkanker had. Die bleek veroorzaakt door de bestraling in 1985.

Uniek
Het onderzoek richt zich op mensen die in de periode 1965 tot 2000 als kind kanker kregen. Van de in totaal 10.000 kinderen hebben 6.000 dat overleefd. Zij zijn de afgelopen jaren opgespoord en gevraagd aan het onderzoek mee te werken.

Volgens onderzoeksleider Leontien Kremer, kinderarts in het AMC, is het onderzoek uniek in de wereld. Doordat alle kinderen met kanker in vijf ziekenhuizen worden behandeld is het veel makkelijker om ze op te sporen. “In de Verenigde Staten is zo’n onderzoek ondenkbaar”, zegt Kremer. “Daar behandelen zoveel ziekenhuizen kinderen met kanker dat het ondoenlijk is die patienten te achterhalen.”

Voorkomen
Omdat steeds meer kinderen kanker overleven, is de noodzaak om meer te weten over die late effecten van de behandeling steeds groter geworden. Met de resultaten wordt naar methoden worden gezocht om eerder iets te doen aan die effecten of ze zelfs helemaal te voorkomen.

Bron: NOS Nieuws

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen