Weekblad Elsevier organiseert symposium over spanningsveld tussen kwaliteit en kosten in de zorg

Array

Op 19 oktober 2011 organiseert weekblad Elsevier het symposium ‘Hogere kwaliteit én lagere kosten: een illusie?’ in Wassenaar. Aanleiding voor het symposium is de publicatie van het jaarlijkse onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ op 19 oktober in weekblad Elsevier.

Wat weet Nederland over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg? Wat klopt er van de aanname dat hogere kwaliteit ook lagere kosten met zich meebrengt? En hoe is de kwaliteit te verhogen? Deze drie vragen staan centraal op het symposium dat het weekblad Elsevier organiseert voor medisch specialisten, verzekeraars, leden van Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van ziekenhuizen, betrokken overheden, patientenorganisaties en kwaliteitsmanagers in de zorg. De vakbladen Zorgvisie en Medisch Contact zijn mediapartners voor het symposium.

Voor een zinvol debat over kwaliteit is de beschikbaarheid van betrouwbare informatie voor alle betrokken partijen noodzaak. Wat is de stand van zaken? In het onderzoek ?De beste ziekenhuizen? brengt Elsevier voor het tweede achtereenvolgende jaar met onderzoeksbureau SiRM alle feitelijke en openbare informatie over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg bijeen. Dat resulteert niet in een ranglijst, wel zijn alle ziekenhuizen vergeleken aan de hand van prestatie-indicatoren, volumenormen, patientervaringen en gegevens uit jaarverslagen. Het symposium opent met de bekendmaking van de nieuwste resultaten.

Drie rondes
In drie rondes buigt het symposium zich vervolgens over de voorliggende vragen. Wat weet Nederland over de kwaliteit van de zorg? Professor dr. Pieter Vierhout gaat als voorzitter van de Regieraad Kwaliteit van Zorg in op de rol van het op te richten Kwaliteitsinstituut. Professor dr. Misa D?olji?, lid van de Raad van Bestuur van het AMC, gaat in op de waarde en betekenis van kwaliteitsindicatoren voor een algemeen publiek.

‘De verzekeraar van declaratiekantoor naar zorgregisseur’ is de stelling van drs. Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop van Achmea en vice-voorzitter van de de divisie Zorg & gezondheid. In de tweede ronde gaat het om de kosten van kwaliteit en onder meer de vraag of concentratie van specialismen de juiste weg is. Vandaar dat ook de Orde van Medisch Specialisten daarover een licht laat schijnen, bij monde van dr. Marjon Kallewaard, Secretaris Raad Kwaliteit.

De derde ronde staat in het teken van de ‘werkvloer’ en best practices. Drs. Anemone Bögels verdiept zich als directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties in de vraag van de patient en vertelt hoe de NKF zelf een rol speelt als raadgever. Piloot Allard Rütter betoogt namens de organisatie LifeWings hoe checklists uit de luchtvaart een even probaat als goedkoop instrument zijn om de operatiekamer voor fouten te behoeden. En chirurg Eric Hans Eddes laat als directeur van het Dutch Institute for Clinical Auditing zien hoe arts èn patient beter worden van een wetenschappelijk verantwoorde monitor, zoals voor darmkankerchirurgie.
Bron: Elsevier

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Weekblad Elsevier organiseert symposium over spanningsveld tussen kwaliteit en kosten in de zorg"

  1. De symposiumtitel ‘Hogere kwaliteit én lagere kosten: een illusie?’ heeft vast ook de belangstelling van Professor dr. Pieter Vierhout, die als voorzitter van de Regieraad Kwaliteit van Zorg in gaat op de rol van het op te richten Kwaliteitsinstituut. Ben benieuwd wat hij vindt van de prijs/kwaliteitverhouding van de rapporten die in zijn opdracht worden gemaakt. Zie de bespreking van het rapport ‘Sturingsmodaliteiten’ op http://blog.huibhezemans.nl/#post7

Comments are closed.

Recente artikelen