Toekomstige trombosebehandeling geeft minder kans op bloedingen

Array

Antisense therapie. Het klinkt ingewikkeld, maar het idee is simpel: laat een medicijn de productie van een bepaald eiwit in het lichaam remmen. Onderzoekster Ester Löwenberg bekeek of de therapie bruikbaar is voor patienten met trombose. Ze probeerde de productie van een van de stollingsfactoren, nummer XI, te remmen. En dat lijkt goed te werken. Ze promoveerde 23 september op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De Hartstichting maakte haar proefschrift mede mogelijk.

Gevaar huidige behandeling
Nadeel aan de huidige behandeling van trombose met bloedverdunners is dat de patient vaak bloedingen krijgt. De gezonde mensen waarop Löwenberg de nieuwe therapie testte, kregen geen bloedingen.

Löwenberg: “De resultaten zien er goed uit. De therapie lijkt te werken. Als deze proef is afgerond kunnen we verder gaan met het testen in patienten.” Pas daarna wordt duidelijk of de therapie in praktijk kan worden toegepast.

Investeren in onderzoek naar betere behandeling Behandelingen tegen hart- en vaatziekten werken lang niet even goed bij iedereen. De Hartstichting steunt daarom onderzoek naar een optimale behandeling voor elke hart- en vaatpatient. Dit onderzoek past in deze lijn.

bron: Nederlandse Hartstichting

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen