AVL en UMC Utrecht bundelen krachten

UMC Utrecht
Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) richten samen een nieuwe organisatie met landelijke uitstraling op voor diagnostiek, behandeling en onderzoek van alle oncologische aandoeningen. Dit staat in de intentieverklaring die beide instituten op maandag 3 oktober ondertekenen. Naast het bestaande Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam krijgt de nieuwe organisatie een locatie op het Science Park Utrecht naast het UMC Utrecht.

Door de kennis en kunde van het AVL en het UMC Utrecht te bundelen, onder andere met unieke technieken voor beeldgestuurde oncologische interventies, ontstaat een nieuw gespecialiseerd instituut dat tot de wereldtop zal gaan behoren. Een voorbeeld van een veelbelovend perspectief is `opereren zonder snijden’: als enige centrum in Europa werkt het UMC Utrecht aan nieuwe beeldgestuurde behandelingen, naast operaties, chemotherapie en bestralingen. Deze behandelingen worden gezamenlijk verder ontwikkeld.

De nieuwe organisatie wil zoveel mogelijk mensen met (verdenking op) kanker genezen en behandelen door:

– personalized care: op maat gesneden behandeling door multidisciplinaire teams waardoor de patient snel de diagnose krijgt en een behandelplan dat geheel op de patient is gericht;

– de laatste technieken in te zetten en te ontwikkelen;

– internationaal toonaangevend onderzoek te doen.

De komende maanden zal op basis van de intentieverklaring onderzocht worden hoe deze samenwerking ingevuld gaat worden. De eerste uitkomsten hiervan worden begin 2012 verwacht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen