Investigator Award voor Ellen Wehrens

Array

UMC Utrecht
Ellen Wehrens, onderzoeker bij de divisie Kinderen heeft van de Europese Vereniging voor Kinderreumatologie (PReS) de Young Investigator Award gekregen. Wehrens kreeg de award voor haar onderzoek naar de onderdrukking van ontstekingscellen bij een chronische ontsteking.

Het onderzoek van Wehrens gaat over de vraag waarom ontstekingscellen (T effector cellen), in het gewricht van kinderen met jeugdreuma, niet goed onderdrukt worden. Bij een autoimmuunziekte, zoals jeugdreuma, spelen ontstekingscellen die het eigen weefsel aanvallen een belangrijke rol bij het in stand houden van de ontsteking. Het immuunsysteem heeft een soort ingebouwde rem in de vorm van gespecialiseerde cellen en signaalstoffen, die in een gezonde situatie overmatige schade aan weefsels voorkomen en ontstekingscellen onderdrukken.Bij een chronische autoimmuunontsteking gaat hierbij iets mis, maar het is onbekend waar het probleem zit.

Door het onderzoek is duidelijk geworden dat de ontstekingscellen op de plaats van een chronische ontsteking zo geactiveerd worden dat ze niet langer reageren op cellen en signalen die normaal gesproken de ontstekingscellen onderdrukken. Er wordt nu verder onderzocht hoe de geactiveerde ontstekingscellen immuun worden voor deze onderdrukking en of dit is te voorkomen.

Het onderzoek is erg nieuw en heeft consequenties voor de eventuele behandeling. Onlangs is het onderzoek gepresenteerd in het internationaal hoogstaande medische tijdschrift Blood. Bij het onderzoek wordt Wehrens begeleid door Femke van Wijk, assistent professor.

Young Investigator Award
De Young Investigator Award wordt uitgereikt aan een veelbelovende jonge basale onderzoeker. Van tevoren was een selectie gemaakt van de inzendingen. De overgebleven kandidaten moesten tijdens het PReS-congres in Brugge een presentatie houden over hun onderzoek. Bij de overgebleven kandidaten waren twee onderzoekers van het UMC Utrecht: Ellen Wehrens en Yvonne Vercoulen, allebei werkzaam bij het laboratorium van de divisie Kinderen. Het publiek koos uiteindelijk Wehrens als winnaar, Vercoulen eindigde op de tweede plaats. Kijk voor meer informatie op: www.pres2011.eu

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen