Meldkamers ambulancezorg pakken nieuwe triage op

Array

Twee minuten, dat is de gemiddelde tijd die een meldkamercentralist nodig heeft om een besluit te nemen om wel of niet een ambulance uit te sturen. Binnen de wereld van de meldkamers bestaat de ambitie om deze doorstroomtijd te halveren. Dat kan door slimme vragen aan de melder te stellen. Door de urgentie en niet de diagnosestelling centraal te stellen.

Door met snelle ICT ondersteuning te werken die de melder meteen geografisch localiseert, zodat de centraliseert die meer hoeft uit te vragen. Toch is de snelheid van besluitvorming niet de enige kwaliteitsindicator voor de meldkamers ambulancezorg. Het gaat ook om de mate van over- en ondertriage. Bij de eerste wordt onnodig een auto gestuurd. Bij de tweede is een auto geweigerd, maar had dat wel moeten gebeuren.

Een goede centralist voorkomt zowel over- als ondertriage. Een derde kwaliteitsindicator is de telezorg. Zo is het bij bijvoorbeeld van een  verslikking door een kind van belang, dat de centralist alvast instructies geeft aan de melder, veelal een in stress verkerende ouder of verzorger. Deze drie indicatoren (afhandelingssnelheid, zo min mogelijk over- en ondertriage en telezorg) moeten behouden blijven ondanks alle herstructureringen die de thans goed functionerende meldkamers bedreigen. Er is sprake van drie reorganisaties:

1. een andere snellere uitvraagmethodiek. Hiervoor zijn de systemen ProQA en het Nederlands Triage  Systeem in de aanbieding

2. het reduceren van het aantal meldkamers van 25 naar tien (op korte termijn) en drie (op lange termijn) Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden (BZK) (en niet de zorgverzekeraars) dringen hierop aan.

3. het vervangen door verpleegkundig centralisten door niet-verpleegkundige centralisten die ook de meldingen  aannemen voor brandweer en politie.  Ook hiervan is BZK de grote pleitbezorger.

Ondergetekende heeft gepleit elke herstructurering positief te benaderen, maar steeds vast te houden aan de drie hiergenoemde kwaliteitcriteria. Hij deed dat bij de opening van het derde jaarlijkse symposium Windkracht 12, waarbij in volle vaart en met frisse wind al ontwikkelingen in en rond de meldkamers ambulancezorg aan bod kwamen. Aan het congres namen zo’n 150 centralisten deel. Het vond plaats in utrecht op 28 september in Boerderij Mereveld te Utrecht. U treft de PPP van zijn voordracht op 28.9 aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties’ en scrollen naar Power Point presentaties.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen