PvdA kiest voor WMO en heft AWBZ op

Array

Straks is alles wat mensen thuis aan zorg en ondersteuning nodig hebben, de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dat betekent voor de PvdA, dat er bij de overheveling in principe geen uitzonderingen gemaakt zouden moeten worden voor bepaalde doelgroepen, typen hulpvragen of bijvoorbeeld categorieen gehandicapten. Woorden van deze strekking staan in de ‘Nota Zorg voor eenvoud en nabijheid’ van de hand van het PvdA Kamerlid Agnes Wolbert. Zij schreef het stuk in mei 2011. Het telt elf pagina’s, bevat aansprekende clienten voorbeelden van nu en straks als alle zorg eenvoudig wordt bekostigd en in de woonomgeving van de patient wordt geboden. De nota  is te vinden op www.pvda.nl.

Het stuk kwam aan de orde tijdens het congres ‘Van AWBZ naar WMO’, dat het Leids Congresbureau in Amersfoort organiseerde op donderdag 29 september. Aan het congres namen 150 personen deel uit de kring van gemeenten, zorgkantoren en zorgaanbieders.  Ondergetekende trad op als dagvoorzitter en Agnes Wolbert als eerste spreker. Zij signaleerde vier aarzelingen in het parlement bij haar voorstel om de gehele AWBZ onder te brengen in de Wmo:

1. Zijn wethouders die iedere vier jaar vertrekken wel deskundig genoeg om de langdurige zorg aan te sturen?
2. krijgen zeldzame groepen van mensen met beperkingen, die in kleine gemeenten wonen, wel deskundige zorg?
3. Verliezen mensen beperkingen dan hun verzekeringsrechten (zoals bij de AWBZ)  en krijgen ze dan te maken met gunsten en gemeentelijke willekeur? en
4. kunnen de gemeenten de regierol met aanbestedingsprocedures wel aan?

Agnes Wolbert herkende en erkende de vier aarzelingen. Toch hield ze vast aan een brede WMO vanwege drie zwaarder wegende voordelen: 1. Gemeenten gaan al over wonen, werk en welzijn. Zorg is dan het sluitstuk. Mensen met beperkingen hebben vaak behoefte aan een mix van deze vier. 2. Gemeenten kennen de context (buurt, wijk, familie, verenigingen) van burgers met beperkingen beter dan welke instantie ook en 3. Dat de lokale democratie zorgt voor de eigen inwoners met beperkingen, past in de visie dat burgers voor elkaar moeten klaar staan. Wolbert pleitte ervoor dat het Centrum Indicatiestelling Zorg de instantie wordt, indien burgers in beroep willen gaan tegen WMO-beslissingen van burgers.

Het congres hield een levendig plenair debat waarin de vier aarzelingen en de drie voordelen steeds weer naar voren kwamen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen