UMCG en RUG starten onderzoek naar toegang tot zorg voor jeugd

Array

UMC Groningen
Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn een meerjarig onderzoek gestart naar de toegang tot zorg voor jeugd met gedragsmatige- en emotionele problemen. Doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen langs welke wegen de kinderen en jongeren in de zorg terecht komen, welke barrières zij daarbij ervaren, welke hulp en ondersteuning zij krijgen en wat de langetermijneffecten zijn op de problemen van hen en hun gezin. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de toegang tot de zorg voor jeugd in de provincie Groningen worden verbeterd.

Dit onderzoek brengt de zorg aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar in kaart. Via de GGD Groningen, de jeugdzorginstelling Elker en de ggz-instellingen Accare en Jonx|Lentis worden ruim 2200 kinderen drie jaar lang gevolgd in hun pad door de zorg. Ter vergelijking worden ook 800 kinderen gevolgd die geen gebruik maken van dergelijke zorgvoorzieningen. Deze kinderen worden geworven via scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Enkele honderden kinderen, jongeren en ouders doen al mee met het onderzoek. Meedoen betekent dat de jongere van 12 jaar en ouder en één van de ouders of verzorgers verspreid over drie jaren, vijf keer een vragenlijst invullen. Als dank voor het invullen van de vragenlijst krijgt de jongere en de ouder iedere keer na het invullen van een vragenlijst, een VVV-cadeaubon van EUR 10,-.

Het onderzoek is in april 2011 gestart met subsidie van onder andere Zorg Onderzoek Nederland (ZON Mw) en de provincie Groningen en loopt door tot begin 2014. Dit onderzoek luistert naar de naam TAKE CARE, dat staat voor Tracing Achievements, Keyprocesses and Efforts in professional care for Children and Adolescents REsearch. TAKE CARE is onderdeel van de academische werkplaats zorg voor jeugd Noord-Nederland, C4Youth.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen