Depressie na hartinfarct: verhoogd risico op nieuwe hartklachten

Array

Rijksuniversiteit Groningen
Na een hartinfarct krijgt ongeveer een op de vijf patienten klachten van depressieve aard. Deze patienten lopen meer dan tweemaal zoveel risico om nieuwe hartproblemen te krijgen dan hartinfarctpatienten die niet depressief worden. Pogingen de depressieve symptomen bij deze patienten te verminderen, hebben nauwelijks resultaat. Ook de hartklachten nemen niet af door depressiebehandeling.

Marij Zuidersma bracht de samenhang tussen depressie en hartklachten nader in kaart. Ze stelt vast dat patienten bij wie een depressiebehandeling niet aanslaat een verhoogd risico hebben op nieuwe hartproblemen. Hetzelfde geldt voor patienten bij wie de depressieve symptomen na het hartinfarct toenemen en patienten bij wie de depressie gedomineerd wordt door symptomen van vermoeidheid en uitputting.

Dat de kans op nieuwe hartproblemen in de groep depressieve patienten zo groot is, komt voor een groot deel doordat patienten met depressieve symptomen een ernstiger hartziekte hebben. Maar ook therapieontrouw zou een rol kunnen spelen, suggereert Zuidersma. Zo is bekend dat depressieve hartinfarctpatienten minder vaak deelnemen aan hartrevalidatie en er een ongezondere leefstijl op nahouden dan hartinfarctpatienten zonder depressie.

Marij Zuidersma (Groningen, 1979) studeerde biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMW. Zuidersma werkt inmiddels als postdoc bij de afdeling Epidemiologie in het UMCG.

Exploring cardiotoxic effects of post-myocardial infarction depression
Datum: 12 oktober 2011
Promotie: mw. M. Zuidersma, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Exploring cardiotoxic effects of post-myocardial infarction depression
Promotor(s): prof.dr. P. de Jonge, prof.dr. J. Ormel
Faculteit: Medische Wetenschappen
Depressie na hartinfarct: verhoogd risico op nieuwe hartklachten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen