NVLF bereidt acties voor rond bezuinigingen en DTL-inkoop

Array

Op dit moment is de NVLF volop bezig om acties voor te bereiden die te maken hebben met de bezuinigingen en de DTL-inkoop door zorgverzekeraars.
Zoals u in de extra nieuwsbrief over DTL en de reguliere nieuwsbrief van september hebt kunnen lezen, heeft de NVLF overleg met alle zorgverzekeraars. Hier staat de inkoop van de DTL-screening hoog op de agenda. De NVLF zet erop in dat de DTL-screening per 1 januari 2012 integraal wordt ingekocht. Deze overleggen hebben al plaatsgevonden of zullen binnenkort worden gehouden.

Omdat CZ heeft laten weten de screening niet te gaan inkopen, wordt alvast een actie voorbereid om ons ongenoegen te laten merken. Desnoods via de media.

Deze actie houdt een publicatie in waarmee de NVLF de negatieve ontwikkelingen voor de logopedische zorg in Nederland door de bezuinigingen hard en onweerlegbaar aankaart. Deze publicatie zal verschijnen zodra de uitkomst van het gesprek bij CZ bekend is. Zoals u al heeft kunnen lezen wordt er een ontmoeting gepland tussen de NVLF-voorzitter Theo de Koning, en de directie van CZ. De NVLF zal de genoemde publicatie sowieso communiceren, ongeacht de uitkomst van het gesprek bij CZ. Daarbij worden ook de twee notities gebruikt: position paper Preventieve logopedie en Logopedie in het basisonderwijs. De eindversies zijn binnen twee weken beschikbaar op de website. Een derde position paper over screening is in voorbereiding.

Daarnaast loopt het kostenonderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn voor het eind van dit jaar bekend. Dan zal ook duidelijk zijn, of dit tot een verhoging van het tarief zal leiden. Als die verhoging wordt toegekend, dan is dat enigszins een goedmaker voor de bezuiniging. Op dit moment kunnen we echter nog niet zeggen hoe een mogelijke verhoging en de bezuiniging tegen elkaar wegvallen.

Opeenstapeling
De opeenstapeling van bezuinigingen op zowel logopedie in de eerste lijn (6 miljoen tariefskorting) als op preventieve logopedie, leveren ernstige problemen voor zowel patienten als logopedisten. De preventieve logopedische zorg voor kinderen met ernstige taalproblemen wordt stelselmatig wegbezuinigd. De logopedie in de eerste lijn merkt al jaren de groei van patienten die voorheen door de gemeentelijke schoollogopedist of GGD-logopedist werd gesignaleerd en behandeld. Het resultaat is een toename van behandelingen in de eerste lijn, waarvoor de vrijgevestigde logopedist nu wordt gestraft door korting in tarief. Terwijl deze logopedist hier niets aan kan doen. Een ongehoorde situatie die moet stoppen. De maat is vol.

bron: NVLF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen