Adem inhouden tijdens bestraling bij borstkanker voorkomt hartschade

Array

Nieuwe techniek ontwikkeld in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
Vrouwen die in het kader van de behandeling van borstkanker worden bestraald, lopen minder risico op het ontwikkelen van hartschade dankzij een nieuwe techniek die door de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam is ontwikkeld. Door tijdens de bestraling de adem kort in te houden, wordt het hart niet belast.  Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis ter wereld waar deze techniek wordt toegepast op alle patienten met linkszijdige borstkanker.

Per jaar krijgen ruim 13.000 vrouwen te maken met borstkanker. De behandeling van borstkanker bestaat uit (een combinatie van) operatie, chemotherapie, hormonale therapie en/of bestraling, oftewel radiotherapie. Tussen de 80 en 85% van de patienten met borstkanker wordt tijdens het behandelproces bestraald. Bij een bestralingsbehandeling van de linkerborst ligt (een deel van) het hart vaak in het te bestralen gebied.

Deze patienten lopen het risico dat hierdoor het hart op latere leeftijd beschadigd raakt. Om dit te voorkomen is door de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een techniek ontwikkeld om het hart buiten het te bestralen gebied te houden, ook wanneer de oksel wordt meebestraald. Op instructie van de laborant die de patient tijdens de bestraling begeleidt, houdt de patient de adem in waardoor de ruimte tussen het te bestralen gebied en het hart groter wordt.

Volgens Professor Marcel Verheij, hoofd van de afdeling Radiotherapie biedt deze nieuwe techniek grotere overlevingskansen voor de patient.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen