Nederlandse Stichting tegen baarmoederhalskanker boekt doorbraak

Array

Jakarta, donderdag 6 oktober – De Nederlandse stichting Female Cancer Program (FCP) die zich wereldwijd richt op voorkoming en genezing van baarmoederhalskanker, sluit vandaag in Jakarta een zeer belangrijke overeenkomst met de grootste Indonesische oliemaatschappij Pertamina. Staatsmaatschappij Pertamina zal al haar vrouwelijke werknemers met de FCP-methode laten screenen en behandelen. Ook komt er de komende jaren extra geld beschikbaar voor de bestrijding van deze vorm van kanker door een speciale opleiding van vroedvrouwen en verpleegkundigen. “Dit is een doorbraak in het uitroeien van baarmoederhalskanker in dit enorme land,” aldus de Leidse hoogleraar prof. dr. Lex Peters, voorzitter van de stichting. Wat bevolkingsaantal betreft is Indonesie met 230 miljoen inwoners het vierde land ter wereld.
“Het is een plechtige dag vandaag,” aldus Lex Peters. “De ondertekening vindt plaats in aanwezigheid van de echtgenote van President Susilo Bambang Yudhoyono alsmede de Indonesische minister van Volksgezondheid. Deze steun is voor ons cruciaal.”

Baarmoederhalskanker 100% te voorkomen
Prof. Peters: “Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus en is 100% te voorkomen. Dat is het doel van het FCP. Deze overeenkomst met Pertamina, waar 24.000 mensen werken, garandeert de voortzetting van dit belangrijke programma voor minimaal 5 jaar . Daarnaast wordt een bedrag ad 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende vijf jaar. Een enorme stap voor de uitroeiing van baarmoederhalskanker in Indonesie.”

De Female Cancer Program stichting is sinds 8 jaar in samenwerking met overheden en NGO’s actief in het uitroeien van baarmoederhalskanker in Suriname, Zuid Afrika, Kenia, Malawi, Zambia, Ghana, Gambia en met name in Indonesie. Zij screent vrouwen op baarmoederhalskanker en behandelt hen bij een slechte uitslag direct door bevriezing van de
baarmoedermond (cryotherapie). Het FCP heeft de afgelopen jaren in heel Indonesie een zeer goede infrastructuur opgebouwd met partners zoals het ministerie van Volksgezondheid, de nationale kankerorganisatie YKI, familieplanning organisatie PKK en de staatsuniversiteiten. Hierdoor heeft het FCP een grote stap naar duurzaamheid kunnen maken. Dit Publiek-Private Samenwerkingsverband tussen FCP en Pertamina is een verdere duurzame voortzetting van “See and Treat” in Indonesie. Om dit programma uit te voeren worden lokale vroedvrouwen en verpleegkundigen opgeleid en ingezet.
Hoge sterfte door baarmoederhalskanker

Wereldwijd treft baarmoederhalskanker jaarlijks meer dan 500.000 vrouwen, meestal jonge moeders waarvan bijna 80% overlijdt aan deze behandelbare ziekte. De meeste vrouwen die deze ziekte krijgen, wonen in ontwikkelingslanden.

Prof. Lex Peters (UMCL) doet onderzoek naar het voorkomen van baarmoederhalskanker in binnen- en buitenland. Lex Peters is oprichter en voorzitter van de stichting Female Cancer Program.
bron: ANP Pers Support.
.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen