Veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen stapje dichterbij

Array

In vergelijking met voorgaande jaren hebben ziekenhuizen meer ondernomen om de veiligheid voor patienten te vergroten door meer systematisch met veiligheid bezig te zijn. Ziekenhuizen zijn daardoor weer een stapje dichterbij de mogelijkheid om in 2012 hun VMS op accrediteerbaar niveau te hebben. Toch moeten de ziekenhuizen nog forse stappen zetten.

Een belangrijk aspect van veiligheidsmanagement is het in beeld brengen van risico’s en dat is nog lang niet in alle ziekenhuizen een vanzelfsprekende zaak. Sommige ziekenhuizen hebben het goed voor elkaar en hebben tientallen processen in kaart gebracht en beoordeeld op mogelijke risico’s voor de patient. Zij zetten die risico’s dan om in maatregelen om ze te beheersen. Het merendeel van de ziekenhuizen heeft dat proces echter nog slechts bij enkele risicovolle processen doorlopen.

Net als vorig jaar blijken de verbeteringen die het resultaat zijn van de risico-beoordelingen niet goed zichtbaar. Medewerkers kunnen ze niet noemen. Dat moet bij een cultuur waar veiligheid hoog op de agenda staat echt anders, vindt de inspectie. Zeker nu overal de meldsystemen goed zijn ingevoerd moet het voor medewerkers ook duidelijk zijn wat de resultaten van het melden zijn en welke verbeteringen er gerealiseerd zijn na analyse van de meldingen.
Al met al stelt de inspectie vast dat het veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen weer een stukje dichterbij is, maar dat er nog geen sprake is van een volwassen systeem. Ziekenhuizen zullen prioriteit moeten geven aan het beheersen van risico’s en aan het doorvoeren van verbeteringen. Met extra inzet van de ziekenhuizen zelf moet het voor hen mogelijk zijn om eind 2012 een volwaardig VMS te hebben. De inspectie zal in de jaargesprekken expliciet aandacht schenken aan de implementatie van het VMS.

Meer informatie
* Veiligheidsmanagementsysteem (VMS)rapport06-10-2011 | PDF-document, 287 kB

bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen