De wijkverpleegkundige als spil in de zorg

Array

De inzet van een wijkverpleegkundige levert betere zorg op. Dat is een conclusie uit een onderzoek van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant  uitgevoerd door bureau BMC. Veel thuiszorgorganisaties houden zich, projectmatig of structureel, al bezig met een grotere aanwezigheid van de verpleegkundige in de wijk.

Goede voorbeelden van de herwaardering van de wijkverpleegkundige zijn er genoeg. Bijvoorbeeld het initiatief van de Kruisvereniging West-Brabant of van ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente die de thuiszorg heeft gereorganiseerd in kleine zelfsturende wijkteams ondersteund met moderne ICT. Het uitgangspunt van ZorgAccent & TNWT is ‘eenvoudig organiseren van mensgerichte zorg’. Ook dat is een vorm van wijkverpleging.

Zichtbaar
De wijkverpleegkundige terug in de wijk, is een oproep die al jaren klinkt. Nu is de wijkverpleegkundige nooit helemaal weggeweest, maar haar taken waren, na jaren van bezuinigingen, wel veranderd. Voormalig staatssecretaris Bussemaker zette zich al in om de wijkverpleegkundige weer meer zichtbaar en aanwezig te maken in de wijk.

In het programma Zichtbare Schakel bijvoorbeeld, zijn 95 projecten opgestart met rond 300 wijkverpleegkundigen. Ongeveer zeventig projecten lopen bij thuiszorgorganisaties. Ook binnen het programma In voor Zorg lopen diverse projecten en pilots rond de wijkverpleegkundige. Het gaat dan ook om een organisatievorm, waarin de wijkverpleegkundige tijd en ruimte krijgt om de wijk in te gaan. Zij weet wat er speelt, en kan desgewenst vroegtijdig hulp of advies geven.

Van Solex naar Laptop
Een ander voorbeeld van een goed lopend project is ‘Van Solex naar Laptop‘ van Omring Thuiszorg. In dorpen Middenmeer en Slootdorp, gemeente Wieringermeer, werken wijkverpleegkundigen van Omring Thuiszorg aan het vernieuwen van hun rol. De wijkverpleegkundigen richt zich meer in op vroegsignalering en preventie. Daarnaast versterken ze het netwerk rondom de inwoners van Middenmeer waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. ‘In hun nieuwe coördinerende rol zijn de wijkverpleegkundigen een ‘zichtbare schakel’ in de wijk.

Bron: ActiZ
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen